Чисто новият заместник на министъра на МВР Бойко Рашков - Иван Демерджиев - подаде оставка! Защо това се случи? Истината няма да чуете нито от самия него, нито от вътрешния министър, нито от премиера.

Истината е комплексна – дали става въпрос за злоупотреби, липса на интегритет, борба за власт, битка между лобита. Не бива да се забравя, че Демерджиев беше личен избор на президента Румен Радев за служебен правосъден министър, който довърши мандата на Янаки Стоилов, получил 9-годишен мандат на конституционен съдия заради атаките срещу обвинител №1.

Ако Румен Радев има роля в оттеглянето на Демерджиев, то това потвърждава, че президентът е оттеглил доверието си от министъра на вътрешните работи, макар именно той да направи Рашков служебен шеф на МВР.

Назначен преди едва 9 дни, на 22 март, с ресор „Иван Гешев“, Демерджиев очевидно няма да има възможност да продължи да атакува главния прокурор, поне не и от поста на заместник-министър на вътрешните работи. Интересен момент е, че Демерджиев уведоми медиите, че напуска МВР или всъщност изобщо не е встъпвал в длъжност, докато Кирил Петков демонстрира подкрепата си за МВР-министъра Рашков.

Така Петков разсея неофициалната информация отпреди седмица, че може Демерджиев да смени Рашков, който с непрестанното въвличане на МВР в скандали, води до срив в доверието на властта.

„Кървавото писмо“ на Демерджиев доказва тоталния провал на Бойко Рашков като вътрешен министър. Не е случайно, че Рашков ехидно обясни пред медиите, че „колегата“ Иван Демерджиев имал очаквания за друго назначение, което обаче се бавило и временно било решено да го трудоустроят в МВР.

Ясно е, че след оттеглянето на Демерджиев следващият, който трябва да си тръгне от МВР, е вътрешният министър Бойко Рашков, който въвлича държавата в междуинституционални конфликти.

Оттеглянето на Демерджиев е пореден кадрови гаф в ръководеното от Рашков МВР. Още в началото на мандата му като служебен министър Бойко Рашков бе принуден да се раздели с началника на кабинета си – Елена Фичерова. Това стана след разкритията, че Фичерова е била учредител на партията на укриващия се от правосъдието в Дубай Васил Божков.