Кандидатът за премиер на "Има такъв народ" (ИТН) Пламен Николов върна на президента Румен Радев мандата за кабинет. Това се случва точно седмица, след като от партията на Слави Трифонов влязоха на "Дондуков" 2, за да получат първия проучвателен мандат. Заедно с него е и председателят на ПГ на партията Тошко Йорданов. 

БЛИЦ припомня, че часове преди това от ИТН съобщиха, че кандидатът за правосъден министър Момчил Иванов е оттеглил кандидатурата си. Мотивът са лични причини. 

"От опит зная колко е трудно да се състави правителство и да се привлекат почтени хора с експертиза и опит, хора, които да се сглобят в един екип и се надявам, че сте успели", каза президентът Радев и изрази надежда ИТН да са изпълнили тази задача.  

"Надявам се, че ИТН продължават в открит и конструктивен диалог с партньорите си в Народното събрание да търсят необходимата парламентарна подкрепа", каза още той.

"Изключителна чест за мен е да върна мандата изпълнен", каза от своя страна Пламен Николов.

От партията продължават разговори за подкрепа с БСП. По време на последната работна среща между експертите на двете партии бяха обсъдени приоритетите, върху които ще работи едно бъдещо управление и са се разбрали по голяма част от темите.

Пламен Николов с първи думи след срещата с БСП и появи ли се кандидат за министър ВИДЕО

Предстои да бъде подписан и някакъв вид документ, който да гарантира, че договорените теми ще бъдат спазени.

От "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" все още не са дали категоричен отговор дали ще подкрепят този състав на Министерския съвет. Те заявиха, че това ще стане ясно в рамките на парламентарната процедура, която ще започне, след като президентът внесе за разглеждане в НС предложеното от "Има такъв народ".

ГЕРБ-СДС ще гласуват против така обявения състав на Министерския съвет.

Пълният състав на кабинета на ИТН може да видите ТУК!

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ