"Не мога да отговоря директно от чие име идва това послание, въпреки че имам моите подозрения. За мен беше по-важно да покажа как ми подейства. Отговорих с решението си да участвам в политиката" - това каза Христо Петров, по известен като "Ицо Хазарта" от "Продължаваме Промяната" в студиото на "Тази Събота и Неделя" по bTV.

Добре е да обясня деня, в който направих това изказване. Това беше денят, в който се гласуваше новото правителство. Прецених, че е добре да обясня защо гласувам - обясни той.

В началото на октомври получих едно послание, не беше толкова драматично. Най-общо беше - че е по-добре за мен да не участвам в тези избори. 

Хората, които отправят тези послания, за съжаление не оставят подпис, печат, телефон за обратна връзка. Не мога да отговоря директно от чие име идва това послание, въпреки че имам моите подозрения. За мен беше по-важно да покажа как ми действа това послание. Отговорих с решението си да участвам в политиката.

"Всичко е възможно на тоя свят, спокоен съм за себе си и за близките си, каза Хазарта. Любен Дилов-син няма нищо общо с това послание. Мога да го нарека мой приятел" - допълни известният рапър по повод твърденията, че именно депутатът от коалицията ГЕРБ-СДС е отправял заплахите срещу него.

Петров коментира и публикации в медиите относно неговото решение да не съдейства на разследването. „Един ваш колега беше написал, че чалгата и рапът трябва да се махнат от политиката и завърши с „Така че, момченце, признай си“. Беше интересно да видя как кореспондира това обръщение към непознат, който е баща на три деца, депутат… и да му викаш момченце. Мога да му отговаря, но като депутат трябва да имаш определени задръжки“, каза Петров.

Ние сме в самото начало на нашата работа, започнахме преди 2 седмици. Все още не съм опознал работното си място. Странно ми е, че работният ден е много кратък - изненадва се новоизбраният депутат. Според него хората са го подкрепили, защото са очаквали да изберат някой нормален човек. Очакват промяна, нещо различно от това, което са получили досега. Разчита на Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, за нещата, които иска да направи. 

"Това, което искам да променя - децата да започнат да ходят с интерес на училище, а не със страх от слабата оценка", разясни плановете си той. Конкретиката идва с работата в комисиите и в промените в начина на финансиране на образованието. Ако не поставим образованието като приоритет, след 10 г. нас няма да ни има. 

Откровено казано, бих предпочел за коалиционен партньор Маргарет Тачър, но реалностите са други - отговори той на въпрос за противоречивата коалицията с БСП. "Конкретно за БСП - по времето на преговорите имаха много добри идеи в областта на културата и образованието" - призна той.

"Мога да дам за пример Холандия, която е страна за пример. От десетилетия наред управляват само коалиции. Отнасям се с уважение към абсолютно всички в това Народно събрание. За разлика от хората във фейсбук, те са поели отговорност да работят" - обясни той.

"Защото всички казват - не. Остават едни, които казват - да, но те не ми харесват" - така музикантът обясни защо е променил първоначалното си решение да не влиза в политиката.

Хазарта завърши с това, че разчита на съвестта си и на близките си, за да не се превърне в един от политиците, за които пее в песните си.