Ивайло Калфин: България не трябва да подписва ТТИП преди сериозен анализ за въздействието му върху българския пазар

Сервилното поведение не допринася за авторитета на държавата ни, заяви кандидатът за президент

Разбрах, че Общинският съвет в Карнобат е разгледал въпроса за подписването на Трансатлантическото търговско инвестиционно партньорство (ТТИП) и е препоръчал официално на правителството това споразумение да не се подписва от България. Аз поздравявам Общинския съвет за това свое решение. Това коментира пред граждани в Карнобат кандидатът за президент на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин.

Доколкото знам, има още две общини, които имат становище по тази тема, надявам се броят им да става все по-голям, защото темата е наистина важна.

„Във вида, в който съществува това споразумение в момента, то ще се отрази на живота на всички в България. Въпросът за подписването на ТТИП е един от онези външнополитически въпроси, които пряко касаят живота на хората в страната. Българското правителство не трябва да подписва ТТИП, преди сериозен анализ за въздействието му – както върху пазара, така и върху качеството на живота и храната на българите.



Благодарение на това споразумение, американският пазар ще залее българския, а ние на дали ще имаме възможността да залеем техния с наша продукция. Категорично, подписването на това споразумение трябва да стане само след анализ на ефективността и при равни условия за партниращите страни. Българското правителство трябва да поиска отлагане на подписването на това споразумение през октомври и преразглеждането му. Тук отново става въпрос за поставяне на националния интерес над всичко. И тук отново идваме до ролята и на държавния глава“, коментира още Ивайло Калфин.

Калфин е категоричен, че сервилното поведение не допринася за авторитета на държавата ни. „Колкото повече се кланяме на САЩ, толкова по-малко ни обръщат внимание. Не е имало посещение на високо равнище. Същото е и с регионалната политика. Сега не ни обръщат внимание, имат и подигравателно отношение“.