Твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има злоупотреби във фонда за бедствията, са нелогични. Това смята бургаският депутат от ГЕРБ Ивелина Василева, която е и председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите.

Пред репортери в Народното събрание тя коментира нападките на Нинова по повод тежкото водно бедствие след обилните валежи в Бургаско, които доведоха до жертви.
Аз не знам на какво се обосновават тези твърдения на г-жа Нинова, но не смятам, че са логични и обосновани. Има ясен механизъм за предоставяне на средства на общини, на областни управи в случаите, когато има подадени проекти, предложения към фонда на междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Отделят се средства за справяне с щетите. Осигуряват се средства и от Европейската комисия, знаете, чрез механизма за солидарност. Има ясни процедури, правила  и в този смисъл не мога да знам на какво се основават подобни твърдения. Но смятам, че не е редно в момент, когато всички органи и всички институции са мобилизирани координирано да действат за това да се овладее ситуацията, да се хвърлят безпочвени обвинения”, заяви Ивелина Василева.

След въпрос има ли опасни язовири в Бургаско, тя отговори, че информацията може да бъде предоставена от областния управител.
Два пъти в годината се правели съответните проверки за потенциално опасни язовири. 


По повод обвиненията на местни хора в Бургаско за неизправни язовирни съоръжения Ивелина Василева отговори: „Това е нещо, което подлежи на проверка. Знаете, че още 2016 г. изменихме Закона за водите – въведохме ясен механизъм за контрол. Има единен национален орган – това е Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, който извършва проверка на техническото състояние на язовирите. Ясно е кой носи отговорност – операторите на язовирите. Собствениците са ясни. Т.е. ако има нещо такова установено, е ясно кой ще носи отговорност.”

Василева обясни, че миналата година в страната са установени 14 язовира с неясна собственост. При такива случаи обаче отговорността била на областния управител.
Депутатката каза, че не знае дали има такива казуси в Бургаско, пише "Флагман".


Тя обясни, че няма точна информация каква е конкретната причина за бедствията тази нощ, но припомни, че е имало обилни валежи.

Годишният бюджет на съответната държавна комисия била в размер на около 70 млн. лева.
„Знаете, че има комисия по бедствията и авариите към Министерския съвет, където ежегодно има бюджет в размер на близо 70 млн. лева и те се отпускат на региони, където има проблеми и нанесени щети при възникване на природни бедствия. Що се отнася за ситуацията в регион Бургас, знаете – това е и моят избирателен район; с тревога следя събитията. Надявам се, че ще бъдат предприети всички възможни мерки от органите от общините, подпомогнати от Гражданска защита, от АПИ в случаите, където са засегнати и пътни артерии, за да се минимизират щетите”, заяви Василева.

Тя изрази съболезнования за загиналите хора.
„Тежко е, когато има и човешки жертви. Надявам се, че ситуацията ще бъде овладяна. В този смисъл не мога да коментирам атаки от такъв характер, които смятам, че са абсолютно необосновани, алогични, като се има предвид всички усилия, които се полагат, защото знаете и в изминалите години беше предприето много за координиране работата на всички институции и с изменения на законодателството, затягане на контрола. Мисля, че наистина не е редно в такъв момент, когато всички трябва да се мобилизираме, за да помогнем, да се дават такъв тип констатации и да се хвърлят такива обвинения
”, обяви Ивелина Василева по повод обвиненията от страна на Корнелия Нинова.