„Преди всичко е хубаво да кажем, че бюджетът, който беше предложен от Европейската комисия, е разумен. Той разделя средствата по много политики. За нас е изключително важно да се запази кохезионната политика и селско-стопанската. Мисля, че предложеният бюджет отговаря на нашите критерии за запазване на политиките ни”, каза в предаването „Денят на живо”, зам.- председателят на комисията по европейските въпроси от ГЕРБ, Ивелина Василева.

„Правилата трябва да бъдат съблюдавани. Когато говорим за европейски фондове, ние говорим с ясни и конкретни индикатори. Дебатът тепърва предстои и трябва да се чуят всички държави-членки. Все още е в много важна фаза дебатът, който предстои. Предложението е
налице. Трябва да се чуят всички мнения”, категорична беше тя.

Това, с което се ангажираме, е преговорите да се придвижват. Решенията се взимат на съвет и е възможно да се приложи принципът на общо съгласие. Важно е да се фокусираме върху предложената рамка.  За нас като държава членка, която е бенефициент,  трябва да се ползваме от европейската солидарност.  Важно е също, че е обърнато особено внимание на  програмите за младите хора и пример за това е „Еразъм”, сподели Василева.

„В сферата на околната среда също ще има голямо увеличение. Важно е да получим подкрепа и по границите ни. Обсъждаше се да се увеличат средствата за охрана. България ще може да разчита на общия принос от ЕС. Политиките, които са свързани с ангажименти, са обезпечени чрез предложения бюджет. Той е такъв, че акцентира върху добавената стойност. Мисля, че имаме добра база, за да сме доволни от предложенията. Тепърва предстоят преговори", категорична беше тя.