Евродепутатът Радан Кънев е номиниран за председател на "Демократи за силна България". Самият той обаче още не е решил дали ще приеме номинацията. Вчера стана ясно, че общинската организация на ДСБ в Сливен е издигнала кандидатурата на Кънев на отчетно изборно-събрание. Според източници от партията се очакват и други номинации за Кънев.

"Нямам отговор още. Малко безсънни нощи са за мен по темата", коментира Радан Кънев пред OFFNews

Изборът на председател на ДСБ ще се състои на обявеното за 12 февруари Национално събрание на партията. Мандатът на сегашния лидер ген. Атанас Атанасов и на националното ръководство изтече през миналата година.

"Въпреки положените усилия резултатът ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност", написа след изборите Атанасов във фейсбук профила си на 15 ноември м.г. 

"На 12 февруари ДСБ избираме нов председател и ново ръководство на партията. Радвам се, че структурите на партията са активни и издигат своите номинации. Това показва, че не само са съпричастни, но и имат своите идеи и предложения за бъдещето на ДСБ. Радвам се също така, че ще има истински избор, защото така приляга на една демократична партия.

Знам, че ДСБ може много повече и се надявам на 12-ти да направим смела заявка за това!", написа във фейсбук зам.-шефът на ДСБ Цецка Бачкова към новината за номинацията на Кънев. Очевидно Кънев има подкрепата и на втория заместник в ДСБ Димитър Сяров, който е от Сливен. 

Атанас Атанасов също ще се кандидатира отново за председател, както се разбра от негов коментар след изборите. Друг вероятен кандидат е дългогодишният лидер на партията за район "Лозенец" Елена Спасова, която обяви в края на миналата година с публикация във фейсбук, че ще се кандидатира за поста. 

Кънев беше председател на ДСБ но подаде оставката си през март 2017 г. заради лошия резултат на коалицията "Нова република" на парламентарните избори. В нея освен ДСБ, влизаха още "Съюз за Пловдив" и Българска демократична общност" и получи 2.48% на вота.

Коалицията беше създадена набързо, след като от новосъздадената партия "Да, България" не пожелаха да се коалират с ДСБ за вота и също останаха извън парламента. Двете партии се обединиха заедно със "Зелено движение" през април 2018 г. в "Демократична България". През следващата година, на изборите за Европейски парламент, обединението успя да излъчи един евродепутат - Радан Кънев.