Изненадващ резултат от гласуването в НС за неуспешния мандат на кабинета на ИТН

Липса на кворум принуди зам.-председателят на НС да поиска почивка

Депутатите гласуваха проекто решението мандатът за формиране на правителство на "Има такъв народ" да приключи неуспешно, но и самото гласуване приключи неуспешно. В него  участваха 105 депутати, а според водещия заседанието Кристиан Вигенин в гласуването трябва да участват точно 121.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин предложи почивка, в която председателският съвет да реши как да се продължи занапред днес и как да постъпят депутатите. 

БЛИЦ припомня, че в началото на заседанието Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" заяви, че цялата партия, от която е част, ще напусне пленарна зала. 

Това пък срещна острия коментар на Татяна Дончева, която сравни формацията на Слави Трифонов с детска градина и нарече Ива Митева "болонка на шоу сценаристи".

Решението на ИТН да не се явят, за да се гласува това проектоправителство, излиза извън всякакви норми и със сигурност депутатите от Великото народно събрание, които са изработвали днешната Конституция не са си представяли, че ще дойде момент да се случи подобен абсолютно безсмислен парадокс.

Това заяви в кулоарите на парламента Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„След вчерашния ден смятам, че отиваме на избори. Не виждам как „партиите на промяната“ след всичко, което си казаха, могат да реализират трети мандат въпреки че съм убеден, че те трябваше да положат всички усилия и да приемат своята отговорност“, добави той.

По думите му до преди 3-4 седмици те са убеждавали обществото, че са в състояние да управляват заедно, а в момента абдикират от този ангажимент и трябва да платят политическата цена за това.

Според Биков решението за гласуване от НС за проект за решение, с което се приема волеизявлението на кандидата за министър-председател на "Има такъв народ" Пламен Николов да не е премиер, е вид компромис, за да се отиграе ситуацията, която не се е случвала никога в българската история.

Хората, които забъркаха тази каша, избягаха от зала. Председателката на парламента дезертира. Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

"Те оставиха всички останали да развързваме възел, който е прецедент", добави той. 
По думите му все пак трябва да се вземе решение как ще се продължи от тук нататък. 

"В момента на НС се налага да се създаде нова законодателна и политическа практика", добави Митов. 

Според него въпросът в момента е не да се занимаваме с процедурни хватки. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!