Президентът Румен Радев гласи посланик Марин Райков за премиер или за външен министър на служебния кабинет, е мълвата сред депутати в парламента.

Марин Райков е дипломат от кариерата, в момента е посланик във Великобритания, представлявал е интересите на страната в Италия и Франция, бил е зам.-министър на външните работи, а през 2013 г. бе служебен премиер, назначен от президента (2012 - 2017 г.) Росен Плевналиев, пише epicenter.bg.

Марин Райков

Но не толкова забележителната му кариера направила впечатление на Радев, а това, че му "отворил очите" за позицията по темата "Северна Македония" на Кирил Петков, която той се канел да отстоява при посещението на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи. 

Версия: Радев нареди служебния кабинет, ето кои са министрите!

Преди визитата на Вархеи упорито се говореше, че Петков ще вдигне ветото пред еврочленството на Скопие без условия. Последва бурна реакция в медиите, Радев заяви, че "кабинетът трябва да отстои ветото за Северна Македония" и това не се случи.

А предсрочните избори и назначаването на служебно правителство стават все по-вероятно, след като излъченият за премиер от "Продължаваме промяната" Асен Василев изглежда няма да събере подкрепа за редовно правителство и днес ще върне мандата.

Ако това се случи, Радев ще връчи следващия мандат на втората по големина парламентарна група - ГЕРБ, но лидерът й Бойко Борисов вече недвусмислено заяви, че ще го върне веднага.

Третият мандат е по преценка на държавния глава и досега той винаги го е връчвал на БСП. От левицата заявиха, че ще направят всичко възможно да го реализират.

За третия мандат се готвят обаче и ДБ, и ИТН, които дават недвусмислени сигнали, че ще направят всички възможно да бъде съставен кабинет.

Ако обаче това не се случи, се отива на предсрочни избори - конституцията е категорична.

Президентът с един указ разпуска Народното събрание и насрочва парламентарни избори, които трябва да се проведат до два месеца от прекратяване на правомощията на предишното народно събрание. Заедно с това държавният глава назначава и служебно правителство.

Радев досега е назначил три служебни правителство.

По всяка вероятност на път е счупи собствения си рекорд и на състави и четвърти служебен кабинет в постоталитарната история на България.