Все повече европейски държави придвижват напред процедурите си по Плана за възстановяване и устойчивост, а други вече се възползват от финансирането. Планът дава възможност на страните-членки да получат достъп до милиарди евро под формата на безвъзмездни средства и много евтини заеми, които ще бъдат отпускани до 2026 г, пишат от "Трибюн".

Днес Финландия ще получи своята оценка за Плана си, като в Хелзинки пристига председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Утре тя ще посети Талин, където пък ще представи оценката на Естония.

Хърватия от своя страна получи в петък авансово плащане от механизма на обща стойност 818,4 милиона евро, предават местните медии. Плановете на „проблемните“ Полша и Унгария може да бъдат одобрени през ноември под условия, написа в петък Ройтерс като цитира европейски източници.


Ако бъде одобрена, Полша може да получи 23 млрд. евро безвъзмездни средства от ЕС и 34 млрд. евтини заеми, докато Унгария може да очаква 7,2 млрд. евро безвъзмездни средства през следващите години.

Така се оказва, че България и Нидерландия са единствените държави в ЕС, които не са внесли своите проектопланове в Брюксел.

Срокът бе до 30 септември и сега на практика няма технологично време за одобрението му в рамките на тази година.

Според регламента, Комисията има два месеца за оценка, а Съветът още един, за да вземе решение за съответствие на плана. 

След това - в двумесечен срок, се прави авансовото плащане от 13% от цялата стойност на включените в плана реформи и проекти.

Времето тече, а за оставащите 3 месеца до края на 2021 г. тези процедури изглеждат все по-трудноосъществими.

Въпросът с внасянето на Плана за Възстановяване и устойчивост на България не веднъж беше повдиган от ГЕРБ и други партии. Служебното правителство на Румен Радев обяви, че е готово с преработката, като заслуга за това имаха Атанас Пеканов, Кирил Петков и Асен Василев.

Опит да се внесе Планът не беше направен и от 46-ия парламент, въпреки призивите това да се случи. Въпреки, че служебните министри не дадоха зелена светлина на плана, Асен Василев реши да вкара в актуализацията на бюджета именно от неполучените средства, които по всичко личи скоро няма да дойдат у нас.

Сега последното обещание на служебния кабинет е документът да бъде в Брюксел до 15 октомври. Но докато това не се случи, Планът на нашата страна остава на трупчета и с въпросителни.