В момента в президентството се провежда среща между президента Румен Радев и представители на бизнеса.

"Във всички държави се взимат пакети от мерки за спомагане на бизнеса. Здравето, живота, благоденствието на българските граждани и бизнес, не може да чака. Много е важно да се приотеризират нещата", каза държавният глава. 
 

"Ресурсите са ограничени, трябва да решим какви да са критериите и да оценим кои са най-засегнатите фирми и сектори", поде той.

"Трябва да видим по какви механизми ще се осъществява тази помощ. Трябва да имаме ясни приоритети и всичко да направим по най-добрия и бърз начин. Вие най-добре познавате проблемите и може да подскажете как тази сложна процедура да бъде осъществена", каза президентът. 


Благодаря ви, вашият експертен глас трябва да бъде чут и уважен. Надявам се, че с предложенията ви ще стигнем до най-добрият начин, с който държавата да подкрепи бизнеса в труден момент", каза Румен Радев. 
 

Президентът изтъкна, че не само фризаорските салони и фитнесите страдат от извънредното положение. 

"Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински.

Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат конпенсирани.

На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни, и такива, които се развиват.

Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботиризирани системи, работят 24 часа.

Това, което държавата може да направи, тя е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви Радосвет Радев Член е на УС на Българската стопанска камара.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!