„Искам ясно да кажа, че българското правителство остро осъжда действията на Русия. Тези актове на агресия не могат да бъдат безнаказани. Те нарушават изцяло международното право и вече има и реални жертви в Украйна“, това заяви преди минути премиерът Кирил Петков от трибуната на Народното събрание (НС).

БЛИЦ припомня, че по-рано избухна скандал в НС именно по адрес на общата декларация. Премиерът се видя и с групата на БСП, която напусна залата при дискусиите.

„Това не е частичен конфликт. Той е цялостен и заради това трябва ясна позиция на българското правителство, че това е невъзможно да се случва.

Днес в 20 часа ще отида в Брюксел, ще се срещна с всички европейски лидери и ще излезем с обща декларация.

Обединението прави силата важи не само за България, но и за цялото европейско семейство“, заяви премиерът.

Той се обърна към депутатите в залата: „Призовавам да излезете с ясна декларация, защото така си личи дали взимаме лидерска позиция или взимаме частични позиции, които не показват ясната позиция на България.

Искам да кажа и че деескалацията на този конфликт остава приоритет на българското правителство. 

Искам да успокоя българските граждани, че няма директна опасност за конфликт на територията на България.

Имаме над 10 работни групи, които да оценят рисковете и да сме сигурни, че имаме най-адекватните действия“.

„Нека се обединим и покажем обща позиция, която да покаже, че България ще говори в един глас с европейската общност“, каза още Петков.

Малко след това НС прие обща декларация.

„Както виждате, декларацията беше подкрепена. Коалиционните партньори искат да са сигурни, че всичките рискове за преценени и че България не прави необмислени решения. 

Аз затова се видях с БСП, за да ги уверя, че всичко, което правим, е ясно обмислено“, заяви след това в кулоарите на НС премиерът.

„Имам пълен мандат да взимаме правилните решения и да говорим в един глас с Брюксел. Трябва да отразим какви рискове носи всяко едно движение и всяка една санкция. Това, което ще направим, е да говорим в един глас с европейското семейство. 

Главният приоритет е деескалация на напрежението. 

Както виждате, декларацията беше потвърдена в този си вид и коалиционните партньори искат да са сигурни, че всички рискове са преценени и не правим необмислени движения. 

Имаме работни груби и всичко, което правим, е ясно обмислено“, заяви още Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!