Министър-председателят Кирил Петков председателства първото за 2022 година заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет (МС), който обсъди рисковете и предизвикателствата в контекста на усложнената среда за сигурност в резултат на напрежението около границата на Украйна. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

БЛИЦ припомня, че часове преди началото на съвета премиерът Кирил Петков заяви, че се покачва напрежението по линията НАТО-Русия.

Участниците в заседанието представиха на премиера анализ на геополитическата ситуация, както и евентуалните мерки, обсъждани в рамките на НАТО за демонстриране на солидарността на югоизточния му фланг.

Министър-председателят беше категоричен, че всички решения, които правителството ще вземе, ще са съобразени с развитието на ситуацията и евентуалното ескалиране на конфликта, включително мерки за избягване на негативни икономически ефекти.

Той подчерта, че България е лоялен съюзник в Алианса и единството е най-силният отговор

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще подготви план за действие при различни сценарии

Министър-председателят възложи на министъра на отбраната да внесе за утрешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото й обезпечаване

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители след края на заседанието на МС.

На заседанието на Съвета по сигурността присъстваха също и министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и представители на службите за сигурност.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!