Изчаках окончателните резултати. След окончателното преброяване на ЦИК оценявам резултата за БСП като катастрофален, особено че отстъпихме на четвърто място. Това съобщи на брифинг в централа на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова. 

"За това има много причини. Искам да кажа няколко неща и моля да бъде прието като лично мнение.

Отговорността я поемам аз, изцяло. От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява, защото това са хора, които 5 години го правят. Други хора - членове, симпатизанти, казват да не се приема оставката. На тях благодаря. 

Абсолютна изненада е, че оставката ми я иска служебният кабинет.  Останах изненадана, че оставката ми от Антон Кутев е поискана в качеството му на говорител на служебното правителство, а не като част от пленума на БСП. Останах изненадана, че и инициативният комитет, издигнал президента, я поиска.

На тези две структури им предлагам да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет има достатъчно проблеми за решаване. Инициативният комитет да си гледа балотажа, това им е работата, а не да се занимават с ръководството на БСП", призова Нинова.

"Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. И затова поемам цялата отговорност.

Мълчейки, смятайки, че като не отговарям ще запазя единството на БСП, не казах, че става въпрос за борба със задкулисието. Защото тази опозиция се отглеждаше от Бойко Борисов. Той падна от власт и тази група се прехвърли в служебния кабинет.

Тази опозиция по време на кампанията работи за "Продължаваме промяната", която отне между 10 и 15% от БСП", коментира Нинова.

"Искам да обясня какво следва оттук нататък. Имаме да решаваме два въпроса - първият е мандат за преговори на второ правителство, вторият е въпросът за избор на следващ председател. ИБ свиква заседание на Национален съвет идната събота. Този Съвет трябва да ни даде мандат за съставяне на правителство и да свика конгрес, най-вероятно началото на януари, когато да се констатира моята оставка", уточни Нинова. 

"До провеждането на конгрес и констатирането на оставката съм председател. След свикването на конгрес и констатирането на оставката ми се избира зам.-председател, който да проведе изборите за нов лидер. Дотогова, следващите седмици провеждаме сериозни разговори за съставяне на правителство, които да изведат България от кризата", посочи в заключение Корнелия Нинова.

В началото на пресконференцията тя съобщи, че е разговаряла по телефона с лидерите на ПП Асен Василев и Кирил Петков. 

"Приехме поканата за преговори за правителство с Продължаваме промяната. Ще търсим общите неща, ще търсим обединение, ще търсим формат на работни групи", заяви още Корнелия Нинова.