Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е изведен от дома си в Банкя и е в Главна дирекция "Националната полиция".

Депутати, бивши министри, членове и симпатизанти на ГЕРБ се събраха пред дома му. Те се хванаха за ръце и направиха жива верига. 


Снимка: Булфото

Междувременно, там продължават да пристигат полицейски автомобили. 


Снимка: Булфото

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и другите лица, за които МВР съобщава, че са задържани, не са задържани. Това заяви ПР-ът на партията Никола Николов пред камерата на Нова телевизия.

„Шокиран съм как е възможно в 21 век полицията да съобщава, че някой е задържан, а той да не е. 10 цивилни са влезли в дома му, идват и започват да правят неотложен обиск. Никой не знае какви са. Като едно време като в приказките, които ни са разказвали.

Няма заповед. Няма прокурорско разрешение, няма нищо. Ако търсят разследвания, свързани с разследванията, да ги търсят. В дома му са дъщеря му, внуците му. Това са млади хора. Какво ни казва това управление?

Не допускат защитника на Борисов – Менко Менков, да влезе вътре”, заяви Николов.

Той добави, че в ГЕРБ са научили за акцията от охраната му.

Николов добави, че представителите на партията в ЕП вече са информирали председателят на групата на ЕНП, както и генералния секретар на ЕНП за случилото се.

От своя страна депутатът Тома Биков уточни, че не на всички адреси, огласени от МВР, се извършват обиски.



Това е началото на края на настоящото управление. На Бойко Рашков казвам – ще предприемем всички действия това правителство да бъде свалено възможно най-рано”, отсече той. И добави, че още утре от ГЕРБ ще предложат да има мощен протест.

„Оттук нататък очаквайте всякакви арести. Това, което се случва в момента, е че полицията влязла в дома на лидера на българска опозиционна партия.

Ние като основна опозиционна сила ще направим всичко възможно управлението да бъде свалено час по-скоро”, зарече се Биков.
Зам.-председателят на партията Томислав Дончев също бе категоричен, че Борисов не е арестуван. „Извършва се обиск в дома му, служителите са стигнали до там пеша.

По-интересно е защо и кога се случва това. Зад усмивката новата власт показа истинското си лице – озъбено и отмъстително. Не вярвах, че ще се стигне дотук. Най-големият скандал в една държава е да посегнат на премиера. А още по-голям скандал – да има опити за посегателство над лидера на опозицията”, подчерта Дончев.

Той уточни, че адвокатът на Борисов вече е пуснат при клиента си.

Не знам какво се случва. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов по повод задържането на бившия премиер Бойко Борисов. Той, заедно с Томислав Дончев и цялото ръководство на партията и парламентарната й група отидоха в Банкя пред дома на Борисов, за да му дадат подкрепа си.

Получаваме информация от охраната на Борисов. Знаем само, че в момента се извършват обиски в дома на Бойко Борисов и на Севдалина Арнаудова, съобщи Деница Сачева. Тя каза, че вече се е получила спонтанна организация и членове и симпатизанти на ГЕРБ се събират на протест пред дома на Борисов.

И бившият здравен министър Костадин Ангелов каза, че са научили за акцията на МВР от медиите. „Борисов не е задържан. Когато дойдохме след час и половина следначалото на акцията, разбрахме, че са дошли над 10 цивилни, които са влезли в дома му, без да се допуска адвоката му.


Виждате, че целта на Бойко Рашков е една-единствена – да изпълни политическата воля на това правителство, конструирано от Радев, с основната идея да се разправи с опонента му Бойко Борисов.

Всички наши членове и симпатизанти ще бъдат събрани. Няма да позволим беззаконието да властва в страната. Няма да позволим на Рашков да властва в България.

Очаквайте много сериозен отпор, много по-сериозна опозиция и скорошната оставка на правителство. Тази оставка на тази репресивна власт ще бъде получена по най-демократичния начин”, подчерта Костадин Ангелов.  

Членове и привърженици на партията се хванаха за ръце и направиха жива верига пред дома на лидера на ГЕРБ.
 


„Безпрецедентна политическа репресия – с тези думи евродепутатът Андрей Новаков определи акцията на ГДНП. Когато не можеш да се справиш с опозицията си, се праща МВР. Не е начинът да изпратиш полиция в 8 часа вечерта пред децата и внуците му”, заяви той.

Пред дома на бившия финансов министър Владислав Горанов в кв. "Изток", за когото МВР съобщава, че също е задържан, няма полиция. 



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТО В БЛИЦ