„Скъпи сънародници, от три години призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на българските граждани. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България. За съжаление това не се сбъдна. Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива“, заяви в извънредно обръщение към нацията президентът Румен  
Радев.


"Доведоха България до погазване на големи институции. Жителите на Перник и цели села от региона са оставени без вода, за което кабинетът отказва да поеме политическа отговорност" каза още той. 

„Липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищението, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции. Без аналог в историята на българският преход“, заяви държавният глава.

"Горенето на чужди боклуци в наши централи трови въздуха и природата. България не е бунище и никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба бизнесмени с протекции. Кабинетът тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чийто смисъл и основание българите чакаха обяснение. Бедността и неравенството се задълбочават", посочи държавният глава от трибуната на президентството.  

"Търгува се дори с национален суверенитет, в името на личното политическо оцеляване. Институции погазват закона показно, превръщайки се в инструмент на властта", продължи Радев.  

"Държавните органи заплашват да смачкат протестиращите. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край", каза държавният глава. 

"Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество", обяви той.

"Днес деленето не е между леви и десни, а между порочната власт и милионите почтени българи. В борбата за отстояването на правата ни, аз съм редом с вас. Бъдещето на България е на свободна европейска страна, уповаваща се на закона и морала.

Това е бъдещето на смелите и достойните българи, младите и просветлените, на всички, които ще възродим отечеството. Да се обединим за справедливостта и държавността, за доброто на България", допълни в извънредното си изявление президентът Румен Радев. 

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ПЪРВА РЕАКЦИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ОБРЪЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА