Служебното правителство с премиер Гълъб Донев обявява първите си действия по темата "енергетика".

БЛИЦ припомня, че по-рано днес ресорният министър Росен Христов се срещна с председателя на КЕВР Иван Иванов. Акцент в разговора, който се проведе в министерството, бе доставката и цената на природния газ.

"Опитваме се да намерим най-доброто решение, като за целта вече започнахме със симулации и изчисления на различни възможности. Целта е стабилизиране на доставките, което ще осигури предвидимост и сигурност за потребителите”, обясни министър Христов по време на срещата.

"Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурност, механизъм за контрол на цените на горивата и цените на енергията. Щабът ще се ръководи от Христо Алексиев", това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Контролът по изпълнението на възложените задачи ще бъде осъществяван лично. Щабът ще работи без прекъсване", добави Донев.  

"Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не употребя думата критична. Имаме недостиг на договорените количества за доставка до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември", заяви от своя страна енергийният министър Росен Христов.

"Прословутите договорени седем танкера не са договорени, а сме на ниво оферта. Офертата включва доставка на 3 танкера тази година и опция за доставка на останалите 4 следващата година.

Не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. В момента трябва да намерим начин, вероятно чрез закупуване от трети страни, на свободни слотове за разтоварване. Това допълнително ще оскъпи цената на газа. 

Цената на газа от Азербайджан, която бе обявена, че е по-ниска, в порядъка на четири пъти, само за последните дни е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества.

Четвъртият проблем – сериозна финансова криза в "Булгаргаз", невъзможност на компанията да се разплати дори и с договорените количества", отчете министърът. 

"„Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон. Търсим начини за рефинансиране на "Булгаргаз" и за преговори за снижаване на цената в общия микс в доставките на газ", заяви Христов.

Премиерът Гълъб Донев увери гражданите и бизнеса, че правителството му ще направи всичко възможно, за да бъде осигурена сигурност на газовите доставки и предвидимост на цените.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук