Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е непреклонен за присъствието на военния министър в оставка Тодор Тагарев в новия кабинет.

Без резултат приключиха понеделник вечерта поредните преговори за съставяне на правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ, които продължиха повече от 4 часа в сградата на парламента, съобщава Епицентър.Бг.

Не е ясно дали във вторник, преди Мария Габриел да отиде отново при президента Радев в 12.00 часа, ще има нов кръг консултации между преговорните екипи. Тогава номинираната от ГЕРБ-СДС като кандидат за премиер ще застане пред държавния глава с папката с първия мандат и окончателното решение.

Конфликтните точки между ГЕРБ и ПП-ДБ остават някои имена от състава на правителството, които в понеделник изтекоха в медиите и за които от ПП-ДБ заявиха, че са "неприемливи" за тях.

В същото време Борисов остава непреклонен по отношение на кандидатите за министри, които е предложил, както и за присъствието на някои от провалените министри от кабинета на Николай Денков в новата управленска конфигурация.

Ябълката на раздора продължава да бъде министър Тодор Тагарев, когото от ПП-ДБ не пускат да си ходи, а пък Борисов не иска да го приеме в състава на новото правителство, оглавявано от Мария Габриел.

"Работата на министър Тагарев за мен се изчерпа - каквото и да напишат за него, той работата не я е свършил. Това е неработещ министър!”, е категоричната оценка на Борисов за министъра на отбраната. Според него в секретното деловодство на МО има доклад за бездействията на Тодор Тагарев по отношение на решенията на Народното събрание за предоставяне на военна помощ за Украйна.

Още на 8 септември 2023 година Борисов поиска оставката на Тагарев заради скандала със съветника му в "Пирогов".„Ако бях министър-председател, щях да махна министъра на отбраната заради съветника. Съветникът щеше да си е заминал на мига", каза тогава Бойко Борисов.

Месец по-късно, на 6 октомври 2023-а Борисов отново атакува Тодор Тагарев, този път заради сделката за машините "Страйкър". "Слушах министър Тагарев и съм много възмутен от това, което каза той. Не му прави чест", заяви Борисов по повод проекта за Страйкърите.

На 28 февруари 2024 Борисов едвам сдържа гнева си по отношение на военния министър и отново директно му поиска оставката - поводът бе неизпратените БТР-и за Украйна "Трябва да има смяна на министър ТодорТагарев при ротацията. Това е неработещ министър", подчерта лидерът на ГЕРБ и саркастично го осмя, защото идва лято, а той още не е изпратил "ръкавиците с пет пръста" за войниците в Украйна.  „Най-сетне в Министерския съвет влиза точка за ръкавици за Украйна - вълнени с 5 пръста. Вече за лятото, когато разбира се в Украйна е по-хладно, министър Тагарев ще изпрати, надявам се, до август ръкавиците. Защото БТР-ите и всичко останало, за което рапортувахме, че сме свършили голяма работа в подкрепата към Украйна, са си още в София”, разгневи се Борисов.

Малко преди оставката на кабинета "Денков" с името на Тагарев гръмна огромен скандал в МО. Обществената поръчка с криминален привкус на стойност 400 милиона лева за закупуването на 3D радари за отбранителния комплекс на България е предрешена в полза на определен кандидат, твърдят източни от военното министерство. Сделката е обект на лобистки интереси, в центъра на които се спряга името на военния министър Тодор Тагарев. Обвиненията срещу него са за натиск върху комисията поръчката от 400 млн. лева да бъде спечелена от точно определена фирма, без значение, че е в ущърб на България.

Отстраняването на Тагарев от изпълнителната власт искат и от ДПС, и от БСП , и от “Възраждане” и от ИТН. Единствените, които го бранят, са от ПП.

Другият конфликт около състава на кабинета е личността на здравния министър. Той се води за "квота" на ДСБ. Затова Атанас Атанасов предлага депутатката от ДСБ Катя Панева, която пък от ПП категорично не приемат. Според Николай Денков Панева няма качества и компетенции за здравен министър. На противоположното мнение обаче е лидерът на ДСБ е ген. Атанасов.

Професионалните компетенции на Панева стигат до собственик на аптека.

Окончателното решение на ГЕРБ-СДС ще стане ясно утре.

Трите опозиционни парламентарни формации - "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" - настояват за предсрочни избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук