Как Кирил Петков злоупотребява с името на Лаура Кьовеши

В желанието си да овладее българската прокуратура, премиерът издига на пиедестал деветте български делегирани магистрати като им приписва правомощия и разследвания, които те нито имат, нито могат да осъществяват

На форум на Американската търговска камара миналия четвъртък премиерът Кирил Петков произведе поредната си комична крилата фраза, която развесели мрежата, като заяви дословно: „нашата голяма задача е да продължиме битката с антикорупцията“. Вярно е - премиерът Петков често става жертва на лапсуси, като думите му произвеждат повече меме-картинки в социалните мрежи и вицове в приятелски компании, отколкото сериозни дебати за държавната политика, но тук можем без съмнение да кажем, че грешката е вярна. А Петков вместо да работи за изкореняването на корупцията в държавата, буквално се бори с „антикорупцията“, воювайки с българската прокуратура.

Ще попитате как? Много е просто. От около три месеца Петков и дясната му ръка Лена Бориславова градят един особен, да не кажем несъществуващ, образ на Европейската прокуратура като „единственият спасител“ на България и „най-мощното“ оръжие срещу корупцията. Съдейки по публичните изказвания на Петков и Бориславова, двамата настояват европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и излъчените от България европейски делегирани прокурори да изглеждат в очите на българина като подобие на полубогове, страшилища за корупционери и мафиоти.

Междувременно, Министерският съвет предложи и промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които на европейските делегирани прокурори и институцията да се дадат нови удобства – служители, кабинети, пари – за да можело да им е по-комфортно и по-спокойно да работят. Нещо като опит за създаването на една квазипрокуратура, която да заобиколи българското държавно обвинение и националните ни магистрати. 

Така властта, в желанието си да се конфронтира с българската прокуратура и да й изгражда негативен образ в публичното пространство, издига деветте делегирани прокурори от България, наред с ръководителката им Кьовеши и цялата институция, на един илюзорен пиедестал. Думите на Петков и Бориславова и захласването на властта, което демонстрират по Европейската прокуратура, на моменти граничат с чистата пропаганда, а гръмкото обявяване на „бъдещи акции и присъди“ по нейна инициатива  звучат повече като „fake news“.

Просто защото Европейската прокуратура в голямата част от правомощията си не е компетентна да разследва престъпления, свързани с местната корупция у нас, с изключение на случаите, в които са замесени европейски средства.

Нека си припомним с какво се занимава Европейската прокуратура, за да ни стане по-ясно:

Европейската прокуратура е първият наднационален прокурорски орган с правомощия да провежда разследване и осъществява наказателно преследване на измами и други престъпления, които засягат финансовите интереси на Съюза (т. нар. престъпления, свързани със защита на финансовите интереси на Съюза, както са определени в Директива (ЕС) 2017/1371):

- Измами, свързани с приходи и разходи

- Измами, свързани с ДДС (доколкото са свързани с територията на две или повече държави членки и са на стойност поне 10 милиона евро)

- Пране на активи, получени от измами по отношение на бюджета на ЕС

- Активна и пасивна корупция или присвояване, които засягат финансовите интереси на ЕС

- Участие в престъпна организация, ако дейностите й са съсредоточени към извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС.

Тоест -  Европейската прокуратурата може да разследва редица престъпления, свързани с евросредства, но не и да изземва компетенциите на националните органи и да замества българската прокуратура по наказателни дела, които не включват злоупотреби с пари на европейския данъкоплатец. 

С внушенията си, с които Петков цели заяждане на дребно с българското държавно обвинение, че едва ли не вместо него до края на годината Европейската прокуратура ще вкара в затвора всички „корумпирани политици“ и най-вече опонентите му от ГЕРБ, той не прави нищо повече от това да създава изкуствени очаквания у гражданите, че тази институция разполага с власт и средства да свърши повече от това, за което е създадена.

Осъзнавайки или не, с това българският премиер обаче оказва и индиректен натиск над българските делегирани прокурори, които на местна почва са ангажирани с ясно разписани в съответния европейски регламент задължения. Представяйки ги като „новите месии“, вменявайки им резултати, които те просто няма как да постигнат с наличните им законови правомощия, Кирил Петков поставя европейските магистрати в неудобната ситуация след това да бъде твърде трудно да обяснят защо обещаното от най-високото държавно ниво осъждане на конкретни политически личности не се е осъществило, а корупцията не е била преборена в мащабите, в които е обещано. Или още по-лошо – да бъдат принудени да изпълняват поръчки и да образуват дела срещу неудобни на властта хора, само за да не се налага да влизат в този обяснителен режим. На практика Кирил Петков напълно съзнателно и тенденциозно злоупотребява с името на първо място с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, а след това и с ръководените от нея български магистрати.

Така, наместо да раздава публично присъди и да „подарява“ правомощия на институции, които по регламент не разполагат с такива, Петков би трябвало на първо място най-после да отговори за някои съмнителни обстоятелства, които се появиха в публичното пространство около български представители в самата Европейска прокуратура.

Премиерът дължи отговор какво правеше в края на март, ден преди ареста на бившия премиер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, в кабинета му делегираната прокурорка Елена Попова и координирала ли е с него и с вътрешния министър Бойко Рашков, в крещящо нарушение на закона, „ювелирната“ вечерна акция. Провеждала ли е Попова и нерегламентирани разпити на хазартния бос Васил Божков, под давлението на Петков и Рашков, за да бъдат „опраскани“ определени хора от опозицията?

Премиерът още не е отговорил и на въпросите за конфликта на интереси около Попова, чийто съпруг Борислав Попов в началото на годината стана изненадващо член на Управителния съвет на държавния ВиК холдинг. Конфликт на интереси има и при европейската прокурорка Теодора Георгиева, чийто съпруг – Васил Георгиев е зам.-министър на външните работи, при това именно с подписа на Петков. Премиерът обаче мълчи за тези обстоятелства. 

Ефектът от натрупването на напразни очаквания към Европейската прокуратура, накрая ще се окаже за сметка единствено на самата институция. С празните си обещания българският премиер прави голяма мечешка услуга на Лаура Кьовеши.

Празните обещания на Петков към българските граждани няма да останат скрити дълго, а хората бързо ще си припомнят поговорката, че „на лъжата краката са къси“. Въпросът е ще се извини ли тогава и ще каже ли истината – че целият този маскарад е бил с единствената цел – овладяване на българската прокуратура и сваляне на главния прокурор Иван Гешев от поста му, за да бъде заменен от по-удобен и избран лично от Петков послушен магистрат.