Как приключиха консултациите при президента и можем ли да се надяваме на правителство

Предстои Румен Радев да обяви решението си коя парламентарна група ще получи последния шанс да формира правителство

Президентът Румен Радев проведе втори кръг консултации със седемте парламентарни формации, преди да обяви решението си на коя от тях ще връчи трети проучвателен мандат. Това ще бъде и последната възможност 47-ото Народно събрание да излъчи ново правителство.

Президентът напомни на парламентарните формации, че България има нужда не от сделка за ново правителство, а от работещо управление със стратегически хоризонт, което е готово за реформи, съобщава БНР.

Той подчерта, че българите очакват от партиите диалог, а не нови разделителни линии, защото страната се изправя пред редица кризи:

"Инфлацията и цените, особено на горивата, правят живота все по-труден. Вие сами знаете, че липсата на дългосрочен договор за доставка на газ вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат не само без ремонт, но и без зимна поддръжка. За да се справим с всичко това ни трябва работещ парламент".

От "Продължаваме промяната" смятат, че политическата криза трябва да бъде избегната почти на всяка цена.

Единствената цена, за която не сме готови, е да дадем всички обществени средства на шепа хора, които реално да ограбят населението", заяви премиерът в оставка Кирил Петков в началото на срещата.

За ГЕРБ-СДС предсрочните избори за изход от кризата, заяви по време на консултациите с президента председателят на групата Десислава Атанасова.

Няма промяна и в позицията на ДПС обясни лидерът на движение Мустафа Карадайъ, като той посочи, че ДПС твърдо настоява за предсрочни избори, но ще има конструктивна роля в периода преди тях.

Ако получи третия мандат, БСП е готова да води разговори за съставяне на правителство с партньорите си от бившата четворна управляваща коалиция, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От ИТН са готови да водят разговори с бившите си коалиционни партньори за съставяне на евентуален бъдеще кабинет с хоризонт до година и половина, който да заложи на експерти, а не на политически лица, обясни председателят на групата Тошко Йорданов.

От ДБ са готови на диалог при всички случаи - и ако получат от президента третия мандат, и ако това не се случи.

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов отново се обяви за предсрочни избори.

След консултациите предстои президентът Румен Радев да обяви решението си коя парламентарна група ще получи последния шанс да формира правителство. Това трябва да се случи до 11.00 часа на 21 юли.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!