Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-ото НС пред предизвикателството да излъчи ново правителство. Трябва да кажете около какви приоритети виждате сформирането на ново правителство. Отворени ли сте за диалог? При какви условия?

Поддържате ли червени линии и имате ли имена в забранителния списък по отношение на едно ново управление. Трябва да сме реалисти и трябва да знаете, че в период на кризи оставянето на страната без парламент е голямо изпитание. Това заяви президентът Румен Радев пред ИТН по време на консултации с партиите за връчване на трети мандат. 

"Започнахте с това, че сме политическата сила, която напусна правителството и се стигна до тази ситуация, искам да отбележа, че знаете, че един от нашите партньори наруши решение, което взехме при вас на консултативен съвет. Неспазването на националния интерес на един от коалиционните ни партньори доведе до това. Оттук нататък сме в това положение и смятаме, че е по-добре да има правителство. За нас е най-добре да е със същите партии, защото сме сходни и разминаванията ни са по-малки от общите цели, за разлика от ДПС, ГЕРБ и "Възраждане", каза Тошко Йорданов. 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Не трябва да има издаване на заповеди, а партньори. Би било добре Асен Василев и Кирил Петков да встъпят встрани и напред да бъдат изтикани хора, които имат експертиза, а не са политически лица. Ако беше оставено Външно министерство да работи само, щеше да има по-голям успех. Ние, надявам се и останалите три партии, да подходим по един и същи начин и да се отворим за диалог. Червени линии няма да слагаме за бившите си коалиционни партньори", допълни той.  

Радев попита Йорданов дали, ако третият мандат е при ИТН, са склонни премиерът да бъде от друга политическа сила, за да обедини едно управление. 

"Ние нямаме претенции премиерът да бъде от която и да е било политическа сила. Важното е премиерът да обедини поне тези четири партии. Никога не сме били с амбицията да тикаме някого отпред. Не сме си позволявали това", отговори той.