Приличащият на Джон Траволта министър Кирил Петков може и да носи в джоба си диплома от училището по бизнес в „Харвард“, но по подобие на намазания с брилянтин актьор, повече заляга на холивудското шоу, отколкото на служебните си задължения. За съжаление, за да угоди на довчерашните си съпартийци от „Да(Й) България“ и на предизборните игри на президента Румен Радев. 


Кирил Петков прилича на Джон Траволта, но в политиката шоуто често води до фиаско

Така, вместо да се погрижи икономиката на страната да върви напред, а програмите за стимулиране на бизнеса в коронакризата да не спират, новото „юпи“ реши още от първия ден в министерския стол, да започне да създава интриги и да манипулира обществото. 

Ако попитате Петков каква е структурата на повереното му министерство, колко дирекции има, какво работят хората там и какви са функциите им, едва ли ще може да ви каже. За сметка на това очевидно е прочел много добре няколкото „разследвания“, или по-точно пасквила, във вестник „Капитал“ през годините, отнасящи се ту до „Българска банка за развитие“ или до „Държавна консолидационна компания“, ту до друга държавна структура. Иначе няма как да се обясни пълното неглижиране на функциите на служебен министър, за сметка на телевизионните му и фейсбук напъни, в които да търси под вола теле. 

И наистина, лесно е да прочетеш тиражираните в „Капитал“ лъжи, че Пеевски имал кредити от банката за развитие или че не било ясно как една или друга институция или държавна фирма харчила поверените й средства. А когато станеш министър, веднага да цъфнеш по телевизията и да повториш инсинуациите на прокопиевите „журналисти“. Едва ли обаче точно на това учат студентите си в „Харвард“.

Напротив, със сигурност ги обучават на такт, проверка на фактите, премереност в изказа и чувство на отговорност. Така че или Петков е пропуснал някои от лекциите на своите професори, или отличната му диплома е захвърлена някъде дълбоко в чекмеджето. Може би ненужна, на фона на родната българската действителност, която никога не се е интересувала твърде много от истината.

За трите седмици през които е министър, Петков не направи нищо по същество, но добре обслужи предизборните напъни на Иво Прокопиев и Румен Радев. След като сам подпали фитила за „разкрития“, как в „Българска банка за развитие“ се раздавали на калпак кредити за стотици милиони и уж не било ясно как се харчат „парите на данъкоплатците“, оказа се, че всичко е било кьорфишек, с цел да бъде сменено ръководството на банката и отново да се нападне с фалшиви мантри така омразният на Прокопиев бивш депутат от ДПС Пеевски. 

Осемте нарочени от министъра големи дружества кредитополучатели също отказаха да бъдат привиквани като първолаци пред класен ръководител и ясно заявиха, че нямат необслужвани кредити, всички заеми са обезпечени, а платените лихви и такси на банката се измерват в десетки милиони – тоест не само, че държавата не е ощетена, но и печели крупни суми от тях. 

Чутовен гаф се оказа и репликата на Кирил Петков, че правел всичко това, за да защити „парите на данъкоплатците“ в „Банката за развитие“. Бившият подуправител на БНБ и настоящ финансист Емил Хърсев обаче го поряза, като припомни, че ББР не е част от бюджета, парите в нея изобщо не са “на данъкоплатците“, а се събират във финансовия пазар, както и че се сключват договори с кредитори и финансови институции, от които банката взима заеми и привлича ресурс. 

Да, ако си доскорошен бизнесмен, специализирал се в правене на лактобацилус булгарикус от морковен сок - каквато търговия със сокове върти Кирил Петков, е обяснимо да не знаеш нищо за държавната банка. Но когато си облечен във власт, да говориш небивалици, за да обслужиш нечии интереси, това вече се превръща в диагноза - за поредната добре изглеждаща „калинка“, намърдала се на държавна служба.

И ако истинският Джон Траволта танцува и играе добре, и с тези си качества се е превърнал в легенда и уважавана личност в Холивуд и по света, с гафовете си българското му подобие засега успява единствено да се спъва нескопосано на дансинга на политиката и да настъпва по пръстите гласувалите му доверие негови ментори.