Сформиран е кризисен щаб у нас, който постоянно да следи ситуацията в и около Украйна и ако има ескалация на напрежението, да има готовност за привеждане в действие протокола по евакуация.

Това е направено по указания на министъра на външните работи Теодора Генчовска, съобщи за БТА директорът на дирекция "Пресцентър" на Министерството на външните работи д-р Митко Димитров.

По негови думи към този час нито в дипломатическата ни мисия в Украйна, нито в централното ръководство на МВнР има искане за евакуация на наши сънародници.

"Около 40 души са се регистрирали чрез интернет платформата на МВнР чрез актуални телефонни данни, както и къде точно като локация се намират в Украйна, за да можем при евентуална евакуация да имаме директен контакт с тях", съобщи още директорът на пресслужбата на външно министерство.

Вчера ние се присъединихме към декларацията на ЕС - дипломатическите ни мисии няма да затварят, продължаваме да подкрепяме териториалната цялост на Украйна, каза той.

МВнР приканва българските граждани, които се намират на територията на Украйна, да предприемат мерки за напускане на страната с наличните към момента транспортни средства.