Калоян Методиев: Има ли правосъдният министър информация за членство на магистрати в тайни общества?

Получих незадоволителен отговор, който приемам като отказ да се отговори и своеобразно криене на информация, заяви независимият народен представител

„Разполагате ли с информация, в качеството Ви на министър на правосъдието и председателстващ Висшия съдебен съвет, за броя магистрати, декларирали членство в тайни и други организации (по чл. 195а) от влизането в сила на Закона за съдебната власт от 2016 г. до днес?“.

С този парламентарен въпрос относно декларирането на дейности в тайни неформални организации и общества, неправителствени организации в съдебната система независимият народен представител Калоян Методиев се обърна към служебния правосъден министър Мария Павлова.

„Според Чл. 195 а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.) (1) всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет.

При промяна се подава декларация за коригиране на декларираните обстоятелства в едномесечен срок от настъпването на промяната“, посочи Калоян Методиев в питането си.

От писмения отговор на министър Павлова стана ясно, че предоставянето на такава информация, относно броя на подадените по реда на чл.195а, ал 1 от Закона за съдебната власт декларации, е в компетентността на колегиите на Висшия съдебен съвет.

„Отговорът е незадоволителен. От думите на министъра излиза, че тя няма общо нито с правосъдната система, нито с Висшия съдебен съвет, на който е председател. Приемам отговора като отказ да ми се отговори и като своеобразно криене на информация“, коментира независимият народен представител Калоян Методиев.