Социалните неравенства са широко разпространен проблем в обществото и могат да бъдат причина за различни форми на дискриминация и нарушения на правата на човека. Това каза в приветствието си към участниците в Граждански форум “Правната защита и социалните неравенства в България”, организиран от Обединението на жените социалистки, шефът на СИНПИ Калоян Паргов.

"Затова е от съществено значение да се осигури правна защита за хората, които са жертви на социални неравенства.

Правната защита може да се осигури чрез законодателство, което забранява дискриминацията въз основа на различни критерии като пол, раса, етнически произход, възраст, религия и др.

Правната система трябва да бъде ефективна и достъпна за всички, за да се осигури справедливост и защита на правата на всички граждани.

Важно е също така да се работи за премахване на корените на социалните неравенства чрез образование, информационни кампании и програми за насърчаване на равенството и инклузията в обществото.

Само по този начин можем да построим по-справедливо и равноправно общество, в което всеки човек има равен достъп до правата си", отбелязва той.