Сблъскваме се с много проблеми в образованието и във всички други сфери. За това реших да се кандидатирам  и благодаря на моята партия БСП, която ме издигна за претендент за кметския стол в Пловдив. Това каза в първото си интервю пред агенция БЛИЦ кандидатът за градоначалник на левицата в града под тепетата Николай Радев.

Той е с дългогодишен опит като учител, настоящ директор е на Английската гимназия и има няколко мандата общински съветник.  

Акцентите в предизборната програма на Радев здравеопазване и образование, социални дейности и демографска политика, бизнес, който да е освободен от административната примка на настоящата власт.

„Аз цял живот съм работил с хора. И имам щастието да съм работил с талантливи деца. Винаги съм казвал, че аз мога и знам как да създам шампиони. Така, че моята амбиция е Пловдив да се върне отново на шампионския си път и нашите цели са насочени към хората на Пловдив, те са в центъра на нашата политика. 

Защото здравеопазването и образованието влизат в една много тежка ситуация. Училищата се задушават за това, че са по две в една сграда, за изграждането на нови училища няма никаква перспектива. Здравеопазването е зле.

Този кмет Иван Тотев закри Белодробна болница, толкова необходима за цяла Южна България с проблемите на туберкулозно болните. Сега към същите действия към закриване се води и Първа градска болница „Свети Мина“, защото тя е във фактически фалит. Категорично ние няма да позволим това нещо.

Категорично аз и моят екип, както и моята партия БСП се борим и ще я запазим. Искаме в Пловдив здрави хора, заедно с това образовани, защото ако не са образовани, те нямат своята перспектива. Ние виждаме все повече млади хора да напускат града. Това са големите ни приоритети-Пловдив на здрави и образовани хора.  

Имаме намерение да се борим с демографската криза. Имаме целева програма  към младите хора, свързани с осигуряване на места в детските градини и училищата. Заедно с това разполагаме с визия как да помогнем и на социално слабите хора. Тук подчертаваме обаче, че ще помагаме на хората в нужда, а не на тези, които ги мързи да ходят на работа и търсят по заобиколни и незаконни начини да получават помощи или телкови решения.

Развитието на бизнеса също е един от акцентите ни. Пловдив икономически изобщо не е на първите места, на седмо място е по заплати. Пловдивчани продължават да напускат града ни, и да идват хора с още по-ниски доходи от други региони на България.

Да, кметът не определя заплатите, но той може да определя развитието на града, като създава условия за това, коментира още в интервю за БЛИЦ Николай Радев. 




Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ 

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ