Това, което ви беше представено вчера като основен проблем, че аз и ИТН сме поискали 3,9 млрд. допълнително в бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е лъжа. Аз никога не съм искал тези пари. Това заяви министърът в оставка Гроздан Караджов по време на извънреден брифинг. 

Ето какво още каза той:

"Ще ви разкажа хронологията на събитията. 

Никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства. Във вторник следобед много от вас ме видяха да излизам в ръка с таблица ,в която се вижда, че са натрупани допълнителни средства в дефицит, които отварят сериозна дупка в бюджета. Информирах ги за сериозна дупка в бюджета от 3,9 млрд., която се получава от няколко източника. 

Първият е решението на НС, с които се прехвърлят да се ползват 1,2 млрд. за стари плащания. В точка 4 още 1,2 млрд. за стари, започнати, но недовършени работи, като и двете товарят допълнително бюджета на МРРВ. Поеман е ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени в актуализацията. В противен случай ще има дупка. 

Вторият източник на такъв дефицит е незалагането на средства за "Хемус" и пътя Видин-Благоевград. Не беше оставена стотинка там с уговорката, когато се разплете казуса с инхаус договорите да дойде финансиране. Работата по тези магистрали спря там има по половин милиард за инхаус и зов-процедури. Това не са пари, които Караджов иска, за да напълни гушите на крадливи фирми. 

Това се е натрупало заради решението на НС и заради това, че изначално не е предвидена сума за магистралите. Обещахме 500 млн. на общините за ВиК структури. Те не са искани, а показани на работната група. Как да преместим толкова голям недоимък до края на годината. Мнението ми беше, че можем да забавим и отложим плащанията, но има системен риск. 

Ще мина на стенограмата от вчерашния МС. 

Взимам думата и казвам: "Уважаеми министър-председател, виждам, че сме на точката от бюджета и искам да заявя следното. Това е поредният такъв случай, когато се внася нещо такова, не е проведен коалиционен съвет, където да се изгладят проблемите за тази актуализация. Има обещани неща за над 3 млрд. лв., които ги няма в актуализацията. Никъде и никога надолу не казвам, че това е условие за приемане на бюджета. Единственото, което аз алармирам е че тези неща отварят системен риск за бюджета и пътищата. Аз трябва да откажа финансиране на общините, да не направим необходимите възлагания и да не ремонтираме пътищата, които сме обещали, а това ще създаде риск за републиканската мрежа. 

Това нещо, че Караджов иска 3,9 млрд. и затова си тръгвали ИТН, това е едно фалшиво оправдание, което беше дадено вчера. 

В паниката, че изпускат управлението, започнаха да говорят за крадливите фирми, крадливите милиарди и други неща, които нямат нищо общо с казуса за напускането ни, нито отговарят на фактите.

Да продължа с лъжите. От къде и как се е появило това решение на НС, което товари с 2,4 млрд. Чета ви отговора ми до Лена Бориславова на мейл, по който сме обсъдили проекторешението на НС. Аз й казвам: "Здравейте, Лена. Изпращам коментар за решението на НС, което ми изпратихте вчера. Всички суми по действащите договори за ремонт и поддръжка да бъдат изплащани от МС след издаден доклад. 

Тази лъжа, че ние сме тикали към крадливите фирми парите не е вярно. Ние предложихме да няма такова разплащане. Предложението дойде от ПП. И е много жалко тези, които са го предложили да сочат към мен и екипа ми и да казват, че ние сме инспиратори на тези плащания. 

Следващата лъжа за инхаус договорите. Изпратил съм папка с една огромна флашка до Петков, Василев и Рашков. Там казвам, че трябва да се вземе решение какво ще се прави, каква ще е щетата и какви ще са последиците. Аз искам среща с тези министри, за да обсъдим тези важни въпроси. Няколко пъти съм напомнял за срещата, която се проведе на 12 май. На нея беше и Бойко Рашков, който вчера даде някаква информация, че едва ли не ние тайно приготвяме вариант, че се готвим да узаконим инхаус поръчките. След тази среща Бориславова изпрати мемо до всички министри и зам.-министри. Чета ви какво сме се разбрали: 


"Здравейте, парен каша духа, затова фиксирам уговорките. Създава се работна група, която да изработи проектозакон под надслов Закон за довършване на откраднатата магистрала и има следните задачи - да позволи довършване след частична индексация, без новото ръководство да носи наказателна отговорност за белите ГЕРБ. Да се осигури третиране по договори, за да се уговори срок и гаранция за качеството на построеното, 100% амортизация на платените аванси, индексация само за новите плащания и/или изпълнени СМР-та, да се запазят всички законови възможности за търсене на наказателна отговорност от нарушители, законопроектът да се изработи от администрацията, да се прегледа от външен съвет и МС."

Това е тайната група и тайния документ, който подготвяме.

Съгласни сме, че крадците трябва да бъдат хванати, но никога аз или някой под ръководството ми е пристъпвал тайно към текстове, с които да плаща на т.нар. крадци. Има и други лъжи, но една, която чух и е бомбастична е за Кресна-Струма. Създавали сме условия едва ли не да сключим сегашния договор, да бързаме, защото бил с фирми на ГЕРБ. 

Последният участък на Кресна-Струма е сложен въпрос. Да загубим или да минем през компромис, който да удовлетворява всички. За консултация п отази тема министър-председателят извика баща си. Аз водех преговори с него. На срещата след няколко седмици Петков предложи поетапно въвеждане - сега да се използва процедурата и после да се добави платно. Казах, че искам аз да вървя напред и да се боря за този проект, за да не понася негативите Петков."