Каракачанов иска 150 млн. лв. за зеленчукопроизводителите

Новата мярка беше обявена на брифинг в Министерския съвет на земеделския министър Десислава Танева и производителя Красимир Кунчев

Предоставяне на допълнителна субсидия от Държавен фонд „Земеделие“ за производството на всички видове зеленчуци за 2020 г. в размер на 150 милиона лева.

По този начин ще бъде гарантирано производството на български зеленчуци за 2020 г. и увеличаването на площите, заети от тях през тази и следващата година, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Субсидията ще бъде отпускана на базата на доходите на земеделците. Новата мярка беше обявена на брифинг в Министерския съвет на земеделския министър Десислава Танева и производителя Красимир Кунчев.

„Земеделците трябва да произведат и да продадат стоката си и на базата на получения доход от продажбата да получат допълнителна субсидия. Така дори и малките производители ще имат личен интерес да издават фактури, когато продават стоката си, защото иначе няма да получават субсидия”, поясни Кунчев.

И подчерта, че всеки стопанин трябва да си направи сметка какви зеленчуци да отглежда, в какъв обем и дали ще успее да реализира продукцията.

Министър Танева заяви, очаква допълнителната подкрепа да бъде финализирана с решение на ЕК.

Танева каза, че ЕК е одобрила пренасочването на 175 млн. евро към изпълнението на нови мерки.

"3644 земеделски стопани, които досега бяха изключени от обхвата за подпомагане, ще получат компенсаторно плащане в размер на 25 евро на хектар. Онзи ден Европейският парламент гласува включването на това плащане като възможно и за преходния период, който е 1+1 година", каза още земеделският министър.

Танева обяви, че големи хранителни вериги вече поддържат активна комуникация с регионални производители и им предлагат договори за съвместна работа. Това се случва в съответствие с изискването в магазините да има повече стоки от местни земеделци.
Министърът увери, че към момента няма изхвърлена от производители стока. И подчерта, че сериозно предизвикателство ще бъде реколтата от череши.

Каракачанов предложи още няколко мерки в подкрепа на земеделските производители, одобрени от министъра на земеделието Десислава Танева:

- Обновяване на Държавния резерв и военновременните запаси с консервирани храни и млечни продукти с произход България, като за целта на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси" бъдат отпуснати 30 милиона лева.

Мотивите са, че това пряко ще подпомогне българските земеделие, животновъдство и хранително-вкусова промишленост в една трудна година като настоящата.

- Осигуряване на земеделските производители с необходимите консумативи като: фуражи и добавки към тях - семена, разсад; торове, препарати за растителна защита; резервни части за селскостопанската техника; системи за капково напояване и други, необходими за производството на плодове и зеленчуци.

За целта трябва да се предостави безлихвена целева кредитна линия както на земеделските производители за закупуване, така и на вносителите на консумативи - за тяхното осигуряване на пазара. По този начин ще бъдат преодолени рисковете от провал на реколта 2020 и изпадане в продоволствена криза.