По Конституция президентът е този, който насрочва датата за изборите. Не можах да разбера защо на 4 април, а не на 28 март, но това е друга тема. Това коментира пред БНТ вицепремиерът Красимир Каракачанов.

По думите му, единственото, което трябва да бъде осигурено, е нормален изборен процес, в който хората да могат да гласуват, да могат да стигнат до урните.

„Отдавна съм в този народен цирк, каквото и да кажеш, накрая ще стане това, което президентът е решил. Като гледам как свършиха консултациите, мисля, че моята прогноза се потвърди”, заяви Каракачанов в отговор на въпрос защо от ВМРО не са отишли на срещата при президента.

„Секциите в чужбина са достатъчно. Никой не е против българите в чужбина да гласуват. Датата е определена, 4 април. Хайде сега ми кажете как ще бъде организирано гласуването по пощата? С коя поща? Как ще се гарантира контролът? С гласуване по пощата у нас ще се случи една тотална манипулация.

Европейски държави, които не могат да бъдат упрекнати в липса на демокрация започват да отменят машинното гласуване. Защо трябва да изпием Черно море, за да разберем, че е солено?

У нас практиката в последните 30 години е да се променя законът малко преди тях по нечие усмотрение.  Докога преди всеки избори ще променяме законодателството, защото някой така искал?

Защо не го направихме в последните 4 години? Къде бяха сегашните апологети на промяна в изборния закон? Това сега е една политическа дъвка, която някой иска да си прави пиар и да се прави на добър. Да оставим законодателството каквото е и ако има недъзи, да го променяме след изборите!”, призова той.

По темата "Македония" вицепремиерът каза: „Темата Македония е стратегическа за България. Ние не можем да се съгласим с това, което се случва в Република Северна Македония.

Тук става въпрос за принцип. 84% от българите са против да се прави компромис с българската история“.

Реалистичния изход според него е да се спазва договорът за добросъседство от македонска страна: „Договорите са, за да се спазват“.

Той припомни, че много хора в РСМ се определят като българи, въпреки репресиите в бивша Югославия. Каракачанов изтъкна добросъседската политика на страна ни:  „България не възрази, когато Македония искаше да влезе в НАТО.

Правителството на г-н Заев търси компромис. Но когато направиш компромис към тях, те го възприемат като слабост. България трябва да обясни, че Македония не може да продължава  чрез образователната си система да насажда омраза към българите и всичко българско.

Ние искаме те да създават идентичност от тогава, от когато има условия за това“, подчерта той. 

Лидерът на ВМРО допълни: "Ние не сме затворили вратата на РСМ. Ние казахме: „Коригирайте си политиката“. България има доброто желание, но влизането на Северна Македония в ЕС не може да стане за сметка на България", категоричен бе Каракачанов.