Армията разполага с 1 снегорин, за да се справи с бедствия в планинските региони. Това заявява министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС. 

Наред със защитата на родината, една от мисиите на българската армия в мирно време е свързана с овладяването на последствията от природни бедствия. 

Министър Каракачанов констатира, че техниката, с която разполага МО, е морално остаряла и недостатъчна. 

Каракачанов: Нямаме нито един изправен вертолет Ми-17 

„Към настоящия момент Сухопътни войски разполагат с един брой роторен снегорин, който е произведен през 1964 г. и е в състава на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия – Смолян“, отбелязва военният министър. 

„Придобиването на ново оборудване, включително и на роторни снегорини, с цел повишаване на способностите на формированията за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия може да се реализира след планиране на необходимите финансови средства в съответствие с „Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от Брутния вътрешен продукт на Р България до 2024 г.", добавя Каракачанов. 

Той признава, че в момента Министерството на отбраната няма планирани финансови средства за повишаване способностите на посочените формирования по трета мисия на въоръжените сили и закупуване на роторни снегорини. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!