Каракачанов посочи накъде ще тръгнат бежанските орди

По думите му, Ердоган няма да ги пусне, както заплашва, защото няма интерес от това

Към настоящия момент няма непосредствена опасност за България. Няма как при настъплението на турската армия в тази 30-км зона, кюрдите да се насочат през турската армия, през турската граница към България, коментира вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

„Кюрдите се насочват към 2 посоки: във вътрешността на Сирия и към Ирак”, посочи той пред Нова телевизия.

По думите му, Ердоган няма да пусне бежанците, защото няма интерес от това.

„Те са разменна монета за получаване на средства. А и няма да рискува да се компрометира тотално”, заяви той.

„Има друг голям проблем – на територията на кюрдите, която е над 20% от територията на Сирия, има изградени лагери, в които са затворени джихадисти със семействата си.

Въпросът е какво става с тези хора. Единият вариант е те да бъдат удържани. Или да бъдат умишлено пуснати от кюрдите”, коментира Каракачанов.

„Действията на Турция не ме изненадаха. Основната цел на Турция е да предотврати създаването на автономна кюрдска държава.
Кюрдската автономия на територията на Ирак се оформя. Ако и в съседна Сирия се случи същото, третата стъпка е Турски Кюрдистан.

Турция има огромен страх – ескалиране на кюрдите на турска територия. Те са 15-20 млн.”, посочи вицепремиерът.  

По думите му Турция не може да иска от ЕС задействането на член 5-и.  

„Наблюдаваме ситуацията и на турска територия. Няма движение и към момента няма непосредствена опасност от бежанска вълна.

При един дълготраен конфликт и ако се реши да се използва мигрантската вълна в голямата световна политика, опасността е голяма”, прогнозира той.