България е застрашена да плаща неустойки по придобиването на първите бойни самолети от ескадрилата Ф- 16 блок 70, затова предупреди пред БЛИЦ Красимир Каракачанов.

По сключения договор с американската страна и фирмата "Локхийд Мартин" до 2023 година България трябва да е готова с изграждането на инфраструктура за първите самолети, които ще кацнат на летищата в Безмер и Граф Игнатиево.

"Не се прави нищо от 9 месеца. Самолетите може да са готови до края на декември 2023 година. Само че без летища и лиценз няма как да стане. Обществените поръчки бяха спрени да се махат едни фирми за сметка на други. Има скок на цените. И парите, които ще получим от НАТО няма да стигнат. Това ще забави проектите, а това правителство може да не приеме самолетите" - предупреждава, че сметките могат да излязат криви.

Пред БЛИЦ Каракачанов заяви, че страната е застрашена от неустойки затова, че американците ще ни съхраняват самолетите - най накрая ще платим повече за нещо, което беше предварително договорено, поясни бившият военен министър.По дипломатическата темата за Северна Македония Каракачанов се ужасява, когато се говори за промяна на договореното и смяна на позицията. Той се надява, че президентът Румен Радев ще изпълни поетия си ангажимент към партиите от 44-то НС и правителството на Бойко Борисов.

"Изпадам в ужас като чуя Кирил Петков да говори за република Северна Македония. Халхабер си няма какво е това македонски въпрос. Той си мисли, че като говори за общи европейски ценности и икономически взаимоотношения, че ще реши проблема. Глупости на търкалета"!

Според лидера на ВМРО в оставка идеята на Кирил Петков за откриване на авиолиния София- Скопие е обречена, и това няма да  подобри климатичните условия. Той поясни, че с кола се стига много по-бързо вместо да се чекират хората по летищата. 

Другият ключов проект "Коридор номер 8" се бистри от времето на Иван Костов, припомни Каракачанов. По неговите думи в Скопие няма желание за инфраструктурния проект и това си личи от изявление на техен министър: " няма да правим "Коридор номер 8", защото ще засили българското влияние в Скопие".
 
Каракачанов призна, че се е обръщал директно с думите "селски хитрец" към Зоран Заев, и продължи: "не се дръж като кмет на Струмица, защото това е по-малък град от Петрич". И сподели, че всичко във взаимоотношенията е било наред, докато не сме подписали за приемането на Северна Македония в НАТО.

Позицията на президента Румен Радев и лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за Северна Македония е правилна, отбеляза лидерът на ВМРО.

"Има външен натиск и ние ще клекнем. Не ни трябва нова позиция, а сегашната да се отстоява националния интерес. Тази позиция е съгласувана и с президента Радев. В момента той е насаден на пачи яйца от неговите министри в служебния кабинет- Кирил Петков и Асен Василев, които са проводници на чужди ментори". 

На 12 февруари ВМРО свиква Конгрес за избор на нов изпълнителен комитет, тогава ще стане ясно слиза или остава на политическата сцена Красимир Каракачанов.

"Спокойно мога да сляза, защо съм оставил много подготвени момчета зад мен - Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Сашо Сиди", гледайки към бъдещето лидера на ВМРО.