България винаги е подкрепяла Македония по пътя й към НАТО и ЕС. България първа признава независимостта на страната. Въпросът е дали Македония иска да е в ЕС. Това каза пред Канал 3 вицепремиерът Красимир Каракачанов.
 

Той припомни, че зададените от нас параметри са ясни. "В Скопие трябва да признаят веднъж завинаги, че историята до 1944 г. е обща българска история. Споделена история с тях нямаме. Договорът за добросъседство е много ясен. Политиците на Скопие виждат, че България ги подкрепя, дори, когато водят антибългарска политика. Вероятно си въобразяват, че и сега ще стане така." 
 
"Те имат своите лъжи, с които живеят и натрапват фалшивата история на децата си. Номерът няма да мине. Те си  мислят, че някой ще натисне България и ние ще отстъпим.

Тяхно право е  да наричат езика си македонски, но нямат право да градят национална идентичност на база на грозни фалшификации." 
 
Красимир Каракачанов е каза, че е изкарал 10-дневна карантина от контакта с командира на ВВС. Два теста са му направили - на 5-ти и на 9-ти ден. По отношение на президента той каза, че той е и върховен главнокомандващ и има право да посещава поделения и гарнизони в България.

Не смята, че има "активно мероприятие", защото в момента, в който е установен положителния тест на ген. Петров, ген Мутафчийски е информирал президента. Каракачанов не би рискувал посещение в Естония в такъв момент.
 
Каракачанов каза, че не са застрашени бойните дежурства заради COVID-19. Още преди да излезе случая с ген. Петров, е имало няколко заразени в Граф Игнатиево. Към момента има достатъчно летци, които да пазят въздушното ни пространство.
 
За ролята на ген. Мутафчийски, според Каракачанов тя е много положителна. Две седмици преди първите случаи у нас, в армията са били взети необходимите мерки по разпореждане на Мутафчийски. 
 
Пътната карта на сътрудничеството със САЩ. Много е важно посещението му там за националната ни сигурност и отбраната. По време на подписването на споразумението, не е говорено за купуването на нови изстребители. След споразумението, имаме възможност да ползваме преференции при евентуална покупка на каквото и да е въоръжение.

Проектът за авиацията е за 16 самолета - 8 сега и 8 на втори етап. Кога ще е този втори етап, ще реши следващото българско правителство. Американското правителство подари два тренировъчни изстребителя F-16. Те ще бъдат използвани за обучение на личния състав.