Работи се по това част от мерките, които са сега в закона за извънредното положение, да бъдат вкарани в съответните закони и самото извънредно положение да се отмени. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Bulgaria ON AIR в отговор на въпрос възможно ли е извънредното положение да отпадне преди 13 май.

"Ще ви дам пример с армията. Това, което според закона за извънредното положение беше възможно - армията да подпомага полицията в опазване на обществения ред, след отпадането на Закона за извънредното положение, ще си бъде в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Т.е. възможността това да продължава да се случва, ако се налага, ще остане, но няма да е в специален закон," заяви вицепремиерът.

Част от мерките и сега се отхлабват, обясни Каракачанов и даде примери с парковете и планините. "Част от мерките, които се отнасят до предпазване на населението от заразяване, ще останат, но няма да бъдат в специален закон, за да се отмени Закона за извънредното положение," обясни още военният министър.

По думите му коя част и кои мерки ще останат след като извънредното положение отпадне, ще се преценява вероятно след 6 май.

Парад в традиционния вид на 6 май няма да се състои, заяви още министърът. "Моето притеснение беше, че ако ние направим парад в София, няма как да спрем хората да дойдат да го гледат. А това е предпоставка за заразяване," обясни Каракачанов.

Той разказа и как все пак ще бъде отбелязан 6 май - Деня на храбростта. "Във военните училища ще има паради, в които ще участват курсантите и техниката, която те ползват. Отделно специалните сили, флота, ще направят показни демонстрации, които през медиите ще стигнат да обществеността."

Военните училища от 13 март са под карантина, курсантите не са напускали районите на военните училища, но ученията и подготовката на военнослужещите са ежедневни, подчерта министър Каракачанов.