За вчерашния инцидент в Черно море с премиера от момента на научаването поддържаме буквално всеки час контакти. Той е абсолютно информиран за всичко. Изпратените по спешност от мен вчера са зам.-министър и зам.-началник на отбраната. Това каза на брифинг пред МВР министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщава „Фокус“.
„Няколко неща трябва да се подчертаят – става въпрос за регулярно учение на нашия военноморски флот. При изпълнение на това учение, хеликоптерът, който е трябвало да отрази стрелба по морска цел, след завършването на учението, преминавайки покрай носа на един от корабите, най-вероятно поради метеорологични условия, това, което към момента става известно е, че може би вследствие на порив на вятъра, перката закачва пилона на носа на кораба. Пилотът на вертолета е действал изключително професионално, не е вярно, че не е бил професионално подготвен“, коментира Каракачанов.

По думите му, машината е била в техническа изправност, но перката е закачила горната част на пилона, пилотът е овладял вертолета, отдалечавайки се обаче от кораба, явно е започнало да дава дефект. „Той предприема най-правилния ход – да се върне обратно в близост до кораба, за да може спасителният екип да реагира бързо и да спаси екипажа. Именно благодарение на тази съобразителност на пилота, двамата останали негови колеги, са спасени. Намират се в болницата във Варна, контактни са, нямат сериозни наранявания, но за съжаление при този инцидент даваме човешка жертва. От една страна, някои хора говорят, че няма пари за учение, но в същото време като има такова, а специално тази година е много наситена с учения, стават подобни инциденти. За съжаление някой, път с човешки жертви“, допълни Каракачанов.

Той подчерта, че благодарение на съобразителността и подготвеността на пилота, другите двама негови колеги са спасени, поради което още вчера е издал заповед за повишаването му в чин майор.

„Ще бъде награден още един член на спасителния екипаж, старши-лейтенант, който е водолаз и благодарение на когото другите двама членове на екипажа са извадени мигновено“, добави още военният министър.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ