"Защо бързо и без обществена поръчка се решава да се сключи договор с немска фирма за ИРИС-Т? Защо се избират точно тези ПВО ракети, които имат обсег на действие 40 км?"

Тези въпроси зададе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов по БНР и изрази съмнение в "безкористността на тези сделки, направени от поредното служебно правителство".

"Миналата сряда (7-и август) Министерството на отбраната взе решение да сключи договор с германската фирма Diehl Defence за доставка на една батерия от зенитно-ракетния комплекс ИРИС-Т (IRIS-T).

Българските зенитно-ракетни войски отдавна се нуждаят от обновление, защото България се защитава от зенитно-ракетните комплекси С-200 и С-300, влезли на въоръжение у нас през 1984 г. и 1989 г.

Проблемът е, че всичко отново става на тъмно и отново се бърза. Отново няма конкурентно начало, няма обществена поръчка, няма оферти от други водещи фирми.

И отново става въпрос за няколко милиарда лева от джоба на българите. Отново няма и участие на предприятия от българския военно-промишлен комплекс", каза Каракачанов.

"Отново, както и при покупката на бронираните машини "Страйкър" и 3D радарите, се наливат милиарди в чужди икономики, а не в българската. Сега ни поднасят сделка за една батарея ракети за 350 млн. лв., но на България са ѝ необходими седем подобни.

И веднъж ангажирани с тази фирма ще купим и останалите шест батареи от нея. Общата стойност е над 2, 5 млрд. лв.", коментира той.