Поздравявам Конституционния съд на България за това достойно решение, което отстоява изконни българските християнски ценности и традиции. Изключително горд съм, че в мотивите си съдиите са изтъкнали няколко основни неща, за които аз и всички мои съратници от ВМРО говорим от години. А именно, „че трябва да се отчита националната идентичност в различните ѝ измерения, а освен това демографската обстановка в България не просто е кризисна, но в перспектива поставя под въпрос самото оцеляване на нацията“.

Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, коментирайки днешното решение на Конституционния съд понятието "пол" да се разбира само в неговия биологичен смисъл. 

"Традиционното бинарно разделяне на половете стои в основата на биологичната репродукция и възпроизводството на човешкия вид“. Точно така е Именно семейството от мъж, жена и техните деца е съхранило българския род толкова хилядолетия.

Достойното решение на КС по дело, образувано по искане Общото събрание на Гражданската колегия на Върховният касационен съд, тогава оглавяван от г-н Лозан Панов, с въпроса „дали полът е биологично определен или има социално и психологическо измерение“, е мъдро и национално отговорно", подчертава Каракачанов. 

"В решението си съдиите категорично казват, че „понятието „пол” според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл“. И това е неоспорим факт за над 90% от българите.

Още тогава, през март, аз казах няколко простички неща. Ще ги припомня и днес.

В България защитата на християнската религия е заплащана с кръв в мракобесните години на турското робство. В България жената - майка, семейството и децата са основна ценност и стожер на обществото.

За мен намесата в теми като семейството, християнство, децата, защитата им от страна на държавата и поставянето под въпрос на върховенството на Конституцията са неща, пряко засягащи националната сигурност.

И по-интересното е, че оглавяващият ВКС г-н Лозан Панов, пуснал въпросното питане към КС, днес е кандидат за президент. За главнокомандващ на българската армия. Поредният кандидат за „обединител“ на нацията.

Е, питам аз - такива хора ли ще ни гарантират националния суверенитет, националната сигурност и демографското оцеляване на България

И все пак се успокоих, че г-н Панов, въпреки опитите му да го опровергае, се оказа, че майка го е родила", пише в заключение лидерът на ВМРО.