Както знаете Бели Искър е с капацитет 15 млн. кубика. Нека обаче да си кажем още нещо. Ние не сме направили нищо ново и сме съгласували всичко с компетентните органи. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на дебатите за вота на недоверие в Народното събрание. 

"В Белмекен миналата година по това време е имало 34 млн. кубика, а в момента имаме 80 млн. Имаме писма от всички компетентни органи, че тези количества са необходими", обясни още той.

"Март месец водата към Бели Искър тръгва и тогава тази вода не е необходима и бива спирана. Ние не правим нищо ново. Това се прави всяка година, но този път ще е целево", посочи Караниколов пред народните представители. 

Министърът на икономиката отбеляза пред депутатите, че всичко е направено в синхрон с ВиК - София и разкри колко е страшна кризата със стената на язовира в Бели Искър.

"По отношение на Бели Искър, не искам да плаша никого. В момента позволяват да направим това, но не трябва да подценяваме положението със стената", каза той. 

"Има два проекта, които коренно се различават като стойности и години, в които са правени. Трябва да се подготви проект за укрепване. Парите ги има, но ни трябва проект. Бели Искър е част от една система, която може да се наложи, но и подава вода към София. При извършване на ремонтни дейности ще има точни количества на водата, които ще трябва да поддържаме", допълни Караниколов. 

Той сподели, че се изпълнява европроект и вече се работи по подмяната на ВиК мрежата в Перник.

"По отношение на 30-те милиона, отпуснати от държавата. Те са по отношение на водния цикъл. С тези пари ще бъдат довършени непредвидените части. Парите са преведени в сметката на общината. Колкото и вода да доведем, тя ще изтича, ако не се справим с проблема", заключи Караниколов.