Първа копка на водопровода, който свързва софийския водопровод с Перник бе направена в 10 ч. днес.  Пристигнаха и първите тръби, които ще бъдат положени в издкопите. На първата копка присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, областният управител Емил Костадинов и кметъэт на Перник Станислав Владимиров.

Голям ден за перничани и водната криза

След като бъде изградена водопроводната връзка между София и Перник, ще започне почистване на дъното на язовир „Студена“. Това съобщи днес министърът на икономиката Емил Караниколов, който присъства на старта на изграждането на спасителния байпас за миньорския град. На място бяха също кметът на Перник Станислав Владимиров, областният управител Емил Костадинов и неговите заместници Васил Павлов и Иво Иванов.

„Забелязахме, че при по-силен приток към язовира така наречената, водна гъба спира да поема вода. Сега обаче е нецелесъобразно да се чисти коритото на язовира, защото водата ще се замътни и ще стане негодна за питейно-битови нужди. Затова след като спрем подаването от водоема, ще започне почистването“, уточни Караниколов.

Заради байпасът от София за Перник е ограничено движението в отсечката от квартал „Мошино“ до разклона за село „Люлин“. Вече са започнали изкопните дейности, а тежки машини и работници ще работят денонощно, за да бъде спазен поставения срок от 45 дни.

„Имаме бюджет от 27 039 000 лв. с ДДС, който е за изпълнение на тази дейност тук, както и за още две. Едната е за три основни крана, които са аварирали, другата за довеждащия водопровод, както и около 150 000 лв. за изграждане на система за мониторинг на язовир „Студена“, с която да знаем колко вода влиза и колко излиза“, каза министърът на икономиката.

За проекта има около 1,9 млн. лв. непредвидени дейности, които вероятно ще бъдат възстановени.  Новите тръби ще пристигнат със 130 камиона, а полагането им ще отнеме между  23 и 25 дни.

„Започваме оттук, защото, ако разкопаем на хората в Мало Бучино, ще създадем изключително голям проблем. Имаше три проекта, но се спряхме на този. Ако не бяхме избрали него, сега щяхте да питате защо минаваме през природен парк „Витоша“ и през терени частна държавна собственост.  Сега минаваме по инфраструктурата, която е на АПИ. Този път е по европейски пари, но са минали 5 години.  Правителството пое ангажимент, тръбите идват, има машини, има техника и съм сигурен, че до един срок до 40 дни ще се правим“, допълни Караниколов.

Министърът уточни също, че за последните 4 дни нямаме спад на язовир „Студена“, което се дължи на падналия снеговалеж и топлото време.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!