Да, чух се и с двете, добре са, нямат симптоми. Но ще си останат и вкъщи. Пожелаваме им бързо оздравяване, както и на д-р Адемов. Това заяви в ефира на bTV Цвета Караянчева на въпрос знае ли какво е състоянието на двете депутатки от ГЕРБ, за който по-рано днес стана ясно, че са дали положителни проби за коронавирус.

БЛИЦ припомня, че по-рано стана ясно, че д-р Дариткова и депутатката Даниела Малешкова са дали положителни проби за COVID-19.

"Разбрахме днес следобед за положителните проби. Очакваме още проби от ВМА. Там, където се тестваха народните представители.

Утре ще имаме окончателно решение за останалия брой проби", съобщи още Караянчева. 

"Дариткова и Малешкова се чувстват добре и ще останат под карантина 28 дни", добави тя.

"По всяка вероятност, ще бъдат тествани контактните им лица. Даридкова е практикуващ лекар. Работила е с пациенти. Тя е работила с 2-3-ма пациенти с коронавируса. Вероятно е оттам. РЗИ ще вземе необходимите мерки, за да може да се осигури кръга, с който е контактувано", съобщи още председателят на НС пред bTV. 

"Засега разбирам, че Хасан Адемов се възстановява, в добро състояние. Той в момента е в болница", каза Караянчева. 

По думите ѝ, всичките депутати са тествани.

"Очакват се още резултатите на 20-30-ина. Има колеги, които са се тествали по родните си места. Народното събрание има достатъчно депутати с отрицателен тест и ще може да заседава", подчерта Караянчева. 

"Утре следобед в 14:00 часа ще заседаваме, като имаме специален ред за влизане и излизане от залата, как ще гласуваме. Това ще коства повече време, но сигурността е по-важна.

Имаме единодушие пои този ред, с изключение на БСП. Това са добри мерки. Оттук нататък, за тези 3-4 дена, които ще работим, те ще са достатъчни", каза още Каранчева. 

"Сутрешната регистрация ще бъде от 8 до 9 часа с отворена електрона система за гласуване. Ще минават по един-двама да се регистрират. Дебатите ще се водят само от няколко представители на групите, ангажирани с темата, гласуването ще бъде на групи, по 70-80 човека в зала, за да може да бъдат разредени на по няколко стола един от друг", обясни тя. 

По думите ѝ, ще се гласуват редица закони. "И други закони ще минат. Ще гласуваме решението за работа, след това удължаването на извънредното положение, закона за енергетиката, ще гласуваме актуализацията на бюджета и промените в закона за извънредното положение", поясни Караянчева. 

Запитана за актуализацията на заплатите на депутатите от 1 май, Караянчева заяви, че замразяване на заплатите в момента не би било добър ход.

"В момента не трябва да се отдаваме на популизъм. Не трябва да замразяваме заплатите, а трябва да правим това, което направи групата на ГЕРБ - да се дарява една трета от заплатите и те да отиват в районите им за различни каузи. Това е по-работещият вариант", смята тя. 

"Депутатите ще дадат като дарение на съответните болници стойността на тестовете за коронавирус, с които са били тествани", посочи още Караянчева. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!