Трудно е да помним тези моменти от историята, но е съдбовно важно да не ги забравяме. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на националното поклонение и възпоменание в памет на жертвите на тоталитаризма в концентрационния лагер на остров Персин, град Белене.
Цвета Караянчева отбеляза отсъствието от поклонението на представители на БСП.

Поклонението беше организирано от община Белене и фондация "Остров Белене", която показва изложба в памет на концлагера "Белене".

На възпоменанието бе представено специално издание Мемориален комплекс концентрационен лагер Белене, издадено в памет на жертвите на комунистическия режим 1949-1989 г. В него се посочва, че миналото трябва да бъде осмислено и простено. Само тогава бъдещето на Обединена Европа ще може да се развива под знака на демократичните ценности. Организаторите съобщиха, че е готов идейният проект за мемориала на остров Персин, който представлява възстановка на лагера от 50-те години на миналия век.

С помощта на евродепутата д-р Андрей Ковачев проектът е бил представен в Брюксел. Пред участниците във възпоменанието говори Георги Пинчев, който поиска да бъдат премахнати всички паметници на комунизма. Реч произнесе и новоизбраният за евродепутат Александър Йорданов.