Шарени общински съвети ще има в областните градове, сочат данните от преброяването на бюлетините за местни парламенти, пише "Труд".

ГЕРБ доминира почти в цялата страна, а в Доспат кметът Елин Радев от ГЕРБ ще управлява през втория си мандат при 100 % „свое” мнозинство в местния Общински съвет. Всички 13 съветника са от ПП ГЕРБ.

В Пловдив, Русе, Бургас и Варна по 10 партии ще имат представители. В града на тепетата ГЕРБ вкарват 17 свои, БСП -7, НФСБ-ВМРО петима. По петима съветници ще имат „Съюз за Пловдив“, „Кауза Пловдив“, ЗС „Ал.Стамболийски“.

„Демократична България“ ще е представена от четирима, а ДПС, „Ние гражданите“ и „Воля“ ще имат по един съветник.

В Русе ГЕРБ ще има 15 съветници, местната коалиция „БСП за България“ е с 14, местната коалиция „ВМРО-Българско национално движение(НФСБ)“ е с осем, местната коалиция „Съюз на демократичните сили (СДС, ДБГ, ССД, БНД и Движение 21)“ – четирима, „Демократична България-Обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение)“ – трима.
 

Партия „Атака“ и ДПС имат по двама, а с по един представител са местната коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна (БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН ЦЕНТЪР)“, Българската социалдемократическа партия и партия „Възраждане“.

В Бургас ГЕРБ вкарват 24 съветници, БСП-7, СЕК-5, ДБГ -4, Демократична България -2. Местната коалиция „Ние гражданите“ – двама, „Възраждане“, НФСБ, СДС – по двама, а ДПС – един.

Във Варна ГЕРБ ще има 18 съветници, БСП – 8, „Възраждане“ и ЗС „Ал.Стамболийски“ – 5. Четирима имат „Демократична България“, ДПС и СДС по трима, „Воля“ двама, а местните коалиции „Свобода“ и ЗНС (Гергьовден,ССД) по един.

В Стара Загора влизат 12 партии. ГЕРБ ще има 21 съветници, БСП и ЗНС по 7, Българската социалдемократическа партия и Демократична България по трима, ДПС – двама, както и местната коалиция „Алтернатива на гражданите“ и ВМРО-БНД. Още четири партии вкарват по един съветник.

В София за първи път ДПС ще има двама съветници, според данни, които до приключване на броя не бяха окончателни. Това е изненадата от вота за местен парламент в столицата. В Столичния общински съвет общият брой на съветниците е 61.

ГЕРБ ще са представени от 26 съветници, БСП от 14, Демократична България от 13, ВМРО ще има четирима. „Атака” – един. Борис Бонев ще е единственият независим съветник в СОС.