„Днес поправихме една грешка, бих казал – несправедливост. Вече дишаме спокойно, защото част от Атака беше като туморно образувание. Очаквахме, че ще имаме разумни партньори, но се оказа, че сме се заблуждавали, защото разумът често липсваше“.

Това каза пред flagman.bg съпредседателят на групата на Обединени патриоти в 44-ото Народно събрание Валентин Касабов.

Разговаряхме с него минути след извънредния брифинг, който дадоха лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Валентин Касабов бе категоричен, че коалиция „Обединени патриоти“ продължава да работи в парламента с двете водещи партии – НФСБ и ВМРО.

„Атака“ вече не е в Обдинени патриоти заради Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Те са изключени за системно неявяване на работа. Павел Шопов пък е изключен за нарушаване на етичните правила.

Каракачанов ексклузивно разкри защо се стигна до разпада на малката коалиция

Касабов подчерта, че са готови да си партнират с другите четирима депутати на „Атака“ – проф.Станислав Станилов, Явор Нотев, Миглена Александрова и Маргарита Николова.

„Продължаваме да изпълняваме нашата програма. Имаме ангажимент към големия партньор – ГЕРБ, който ангажимент не се променя по никакъв начин. Коалиционното споразумение е валидно. Що се касае до „Атака“, те да си решават дали ще продължат да подкрепят ГЕРБ, или ще минат в опозиция“, каза Валентин Касабов.

Той допълни, че нямат претенции към министрите, зам.-министрите и областните управители на „Атака“. НФСБ и ВМРО единствено искали да се освободят от воденичния камък, защото пречел на нормалната работа на парламентарната група.

„Винаги съм бил против участието в коалицията на „Атака“ и най-вече на Волен Сидеров. Той не спря да злепоставя партньорите си, да саботира споразумението и цялата ни програма“, допълни съпредседателят на групата на Обединени патриоти, който бе сред най-мразените от Сидеров и партийната му телевизия "Алфа".

Бомба: „Обединени патриоти“ официално се разпадат

Валентин Касабов припомни, че Волен Сидеров миналото лято извършваше т.нар.“контрапроверки“ на инспекциите на Валери Симеонов за шума по морските курорти, искаше неговата оставка, а година по-късно нападна с още по-голяма злоба Красимир Каракачанов, при това в навечерието на евровота.

На днешната пресконференция присъства и Георги Манев, лидер на Средна европейска класа, което може да се тълкува като знак, че влиянието на партията му се засилва в коалицията. Според Касабов – СЕК е важен партньор за „Обединени патриоти“, който има значимо място в коалицията със своите идеи, симпатизанти и структури.

На въпрос дали през последните две години Волен Сидеров е идвал в кондиция на работа в парламента, Валентин Касабов отговори: „Не съм психиатър, нито имам уред, за да измеря какво е биохимическото състояние на тялото му“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!