Ако аз съм статукво, кой по дяволите е Слави Трифонов? Това запита адв. Николай Хаджигенов, съпредседател на ИБГНИ на извънреден брифинг на формацията. На него стана ясно, че те няма да подкрепят правителството на ИТН.

"Не става въпрос за конкретна личност. Според нас това правителство е дълбоко грешно“, заяви адв. Николай Хаджигенов.

„Аз от кое статукво съм? Ако аз съм статукво, кой по дяволите е Слави Трифонов? Ние ли сме статукво?“, запита той, отговаряйки на последната публикация на Слави Трифонов в профила му във "Фейсбук".
 
"Основният ни упрек не е към Петър Илиев, а че са събрани хора, които не са в състояние да извършат реформата, която ни е нужна", добави юристът.

В брифинга се намеси и Татяна Дончева:
 
„Дори не става въпрос за реформа, а за рутинно управление. Аз вземам микрофона, за да кажа на Слави, че когато апелира за споразумение, то неговият подпис трябва да е под него. Той носи отговорност. Разбирам желанието му всичко в политиката да се прави наопаки, но това няма да доведе до светли върхове“, каза Татяна Дончева.
 
„Нека да видим гласуването в зала. Нека да видим коя парламентарна група на коя страна ще застане и кой ще подкрепи този кабинет. Ние сме готови да разговаряме с ИТН, БСП и ДБ, ако наистина ги е грижа за проблемите, които стоят пред българските граждани“, добави Мая Манолова.

"Спомняте ли си дискусията със министрите Стоилов и Рашков. Тогава направи ли ви впечатление, че групата на ИТН нямаше никакви въпроси към тях. Видяхте ли коментара на Иво Атанасов, който е кандидат за министър. Той каза 3 изречения с голяма мъка. Мисля, че все пак трудно един видински адвокат на Росица Кирова трудно ще направи реформа", намеси се Дончева. 

На въпрос дали се притесняват, че ще влезем в спирала от нови избори, Манолова отвърна, че конституционната процедура предвижда още неща дори и да  не се приеме кабинет на ИТН. 

"Още на 13-и юли в изявление пред медии, казахме, че служебният кабинет заслужава висока оценка. Това е вариант в кризисна ситуация за спасяване на ситуацията в България и сме последователни в нашите позиции и заставаме зад тези си думи. Той е решение", повтори Манолова.

Според Мария Капон скъпи избори са по-малко скъпи от едно лошо правителство. "Не се плашим от избори. Няма скъпи избори, има скъпо лошо правителство", категорична е тя.

"Не сме в кръчма да се тупаме след време по раменете и да се питаме "Ти мене уважаваш ли ме". Това е политика. Нека си дадем сметка", призова за финал Арман Бабикян.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!