Обявеният за федерално издирване от Русия българин Христо Грозев от "Белингкат" съобщи пред вестник "Сега", че днес следобед е получил покана да бъде изслушан от парламентарната комисия за контрол над службите. Поканата е за утре, 5 януари, когато комисията ще проведе редовно заседание.

На 31 декември депутатите от "Демократична България" Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов поискаха Грозев да бъде изслушан от комисията, чиито членове са. Тяхното искане беше изслушването да е 5 януари, четвъртък, когато обичайно заседава комисията. И настояваха, ако няма насрочено редовно заседание за утре, да бъде свикано извънредно.

Оказва се обаче, че заседание има, но Грозев не е в дневния ред. До днес комисията се председателстваше от Даниел Митов (ГЕРБ). Днес шефското място на ротационен принцип зае бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е депутат от "Продължаваме промяната".

Британски журналисти: ЦРУ финансира Bellingcat, за да подкопава правителства, които са независими от Вашингтон

Мирчев и Атанасов предлагат в комисията да бъдат поканени служебният външен министър Николай Милков и представители на службите за сигурност, доколкото от президентството бе съобщено, че са били предприети действия от страна на институциите, включително чрез сътрудничество с партньорските служби.

Основанието за искане на изслушване на журналиста Грозев е, че "обявяването на български гражданин за издирване от държава, спонсор на тероризма, съгласно резолюция на Европейския парламент, представлява заплаха за националната сигурност", посочват Мирчев и Атанасов в писмото си до Даниел Митов.

Пред "Сега" Мирчев каза, че писмото е било изпратено и до Бойко Рашков. Дневният ред за заседанието на комисията се определя от председателя й. Мирчев и Атанасов внесоха отново искане до Рашков все пак Грозев да бъде включен в дневния ред за заседанието на комисията за утре, или да бъде свикано отделно извънредно заседание по темата.

Рашков посочи, че се прави всичко възможно Грозев да бъде изслушан утре или най-късно в петък на извънредно заседание на комисията. Идеята е това да стане като част от предложението на ПП правителството да бъде задължено да събере цялата информация по случая "Грозев", каза Рашков. Бившият вътрешен министър очаква Грозев да информира депутатите какво знае, какво предполага, какво се опасява.

Руското МВР все още не е отговорило на българското защо точно се издирва Грозев. Това казаха от МВР. На 29 декември, след като беше привикана във Външно министерство, руската посланичка Елеонора Митрофанова препоръча МВР да си пита руските власти защо е търсен Грозев. МВР веднага обяви, че ще го направи. Явно обаче седмица не стига на Москва да отговори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук