Започнаха консултациите преди връчването на третия мандат на "Дондуков 2". При президента Румен Радев пристигнаха представители на "Демократична България".

"За втори път в рамките на това Народно събрание провеждам консултации. Изправени сме пред предизвикателства, които изискват съставяне на редовно правителство", поде Радев.

"Колегите ви от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат мандата веднага след получаването му. От тук расте и залогът за даването на третия мандат. За връчването му се иска диалогичност и консенсус", добави той. 


"Вашата коалиция още от началото е активен фактор в диалога. Питам ви трябва ли да се промени нещо в подхода за преговорите вътре в НС, така че да се намери верният път, защото остава един трети мандат, от който зависи ще имаме ли правителство", каза Радев.

От ДБ заговори съпредседателят на партията Христо Иванов:


"Благодарим за поканата. Поставихте пръста в раната. Наистина залогът е висок. Страната е поставена пред усложнена комбинация от кризи. Резултатът е непредсказуем и всички трябва да осъзнаем отговорността с третия мандат да се компенсира дефицита на подхода при първия мандат и да излъчим управление, което да преведе страната през зимните месеци", каза той. 


"Да, наистина когато избирателите не са дали на никого доминираща роля, диалогът и готовността за търсене на пресечни точки е ключов елемент. Нещо повече - липсата на диалог са рецепта за липса на отчетност, прогрес и легитимност. Това е онази сметка, която българските избиратели искат да променим", каза той. 


"Не можехме с първия мандат да приемем едностранен подход и приемане на мнение. Нямаше как да подкрепим такъв мандат и вариант. Важно е с третия мандат - 4-те партии извън ГЕРБ и ДПС да се опитаме поне за кратко да излъчим управление, което може да осигури първа помощ на страната", каза Иванов. 


По думите му волята на неговата формация е за това: "Можем да намерим работеща формула", уверен е Иванов.


Според него ключовият момент ще бъде именно поведението на депутатите от "Има такъв народ".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!