На 4 февруари 1997 г. след едно продължително заседание на Консултативния съвет на България под ръководството на току-що встъпилия в длъжност президент Петър Стоянов – БСП – в лицето на лидера ѝ Георги Първанов и Николай Добрев (баща на Кирил Добрев) – се отказа от властта и бяха насрочени извънредни парламентарни избори.

Всичко това стана на фона на нестихващи граждански протести и тежка икономическа криза, която беше парализирала страната.

За значението на днешния ден и актуалните политически теми в студиото на "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS гостува Кирил Добрев, член на Националния съвет на БСП. 

По думите му БСП е единствената посткомунистическа партия, която не просто е силна, но и претендира за властта, била е сложна, голяма и идейна, но днес тя е малка, проста и лидерска. А така по-лесно стават промените и изключването, докато преди е имало дискусии, часове разговори.

Той сподели, че хора още го спират и му казват: „вашият баща спаси гражданския мир“.

Според него отношението към властта определя същността на човека, а да бъдеш политик значи да помагаш на хората, да бъдеш в тяхна услуга.

"Има водачи на листите, които са ходили в регионите си само на екскурзия, аз гласувам с празна бюлетина. Резултатът на БСП на изборите ще бъде по-силен от 2017 г., ще имаме минимум 90 народни представители и така бленуваните 1 млн. гласа", сподели Добрев.

"БСП имаше огромен шанс да подкрепи Радев сега и предизборната им кампания да бъде направена заедно с неговата, той е лидер на извънпарламентарните партии, благодарение на отношението на БСП към него. Нинова има хоризонт само до 4 април, на 5-ти не знае какво ще стане. БСП е много по-мъдра от своя лидер, Радев задължително трябва да има втори мандат", коментира той.