Кирил и Асен в запис: Кой ще ни даде пари?

 „Милиони кеш, в торби“, „На „Бейкролс“ шефчето“ и „Ало, Пламене“ са само част от самопризнанията как работи политическия стартъп ПП

 „Промяната“ първо признаха, че разговорът е автентичен, след това го изкараха манипулиран

„Кой ще ни даде париии?” – тази фраза, изречена от жена по време на партийна проява през 1991 г., се превърна в интернет сензация преди няколко години. Днес думите на Сийка Бечева вече са част от градския фолклор и спокойно могат да бъдат чути дори партийни записи от сбирки на борците за „морал, правосъдие и реформи“ – „Продължаваме промяната“.

В понеделник вечерта, в сайта „Афера“, беше публикуван запис от партийна сбирка на ПП-тата, на която се чуват гласовете на лидерите на партията Асен Василев и Кирил Петков, както и на бившия премиер Николай Денков и сочената за лидер в сянка Лена Бориславова. От разговора им се разбира, че партийците (в нарушения на редица закони, Изборния и дори Наказателния кодекс) имат „милиони кеш“ за разплащания по време на кампанията, но продължават да търсят и още. За целта се чуват различни отговори на екзистенциалния въпрос: „Кой ще ни даде пари?“.

Започва се с предложението на Бориславова: „На „Бейкролс“ шефчето взима двайсе бона заплата, какво му пречи да вкара едни десет хиляди, нали, и така нататъка. И по тоя начин да се пробваме.

И по тоя начин, според мене, мога поне едни двеста–триста така да режеме от цената, дет се вика“. Записан е и разговор, на който Петков звъни на бизнесмен (бел.р. твърди се, че говори с Пламен Бобоков) с: „А, Пламене, да те питам, ти понеже ги познаваш всичките, а, сега… още един милион и половина… за кампанията. Имаш ли някой, дето може да даде за още малко пари? От… може да са официално, може да са неофициално, както му е по-удобно на тоя човек“.

А от разговорите, на които участват и няколко неизвестни към момента мъже се чува и за какво са парите – социология, избори, медии. Общо взето - все пари за впечатляващо честен вот, честни избори и честни политици, тръгнали да реформират държавата.

Малко след като записите изтекоха пък от ПП първо признаха, че са автентични. Но се опитаха да замажат грозните разкрития с обяснението, че още от 2023 година страдали от недостиг на средства и дори използваха случая да призоват симпатизантите си да даряват за тях. Защото и сега кешът им бил кът. След което излязоха с втора позиция, в която твърдят, че били манипулирани и обвиняват в „подслушване“.

Кого точно не е ясно, защото обвинението им е безадресно. Но фактите са си факти, а те ясно показват, че според българското законодателство не може и няма как да има дарения в брой. Всички пари трябва да преминават по банков път. Което пък означава само едно - наличието на кеш в партийна централа си е ни повече, ни по-малко черна каса. С която със сигурност трябва да се заемат и Сметната палата, и прокуратурата.  

А иначе, доколко са верни обясненията на лидерите на ПП, че в предизборните кампании са страдали от „недостиг на средства“, е достатъчно видно от архивите. Журналистът Стефан Ташев например коментира, че „всеки може да провери след петминутна проверка в Гугъл - любимото на Лена, колко пари са изхарчили за последните три вота“.

А тя показва, че най-скъпите кампании са именно на ПП-ДБ. „Е как "без пари" трошиш по 2 милиона лева за реклами и това само официалното? Офнюз, напълно обслужваща коалицията медия-3 януари 2024 година: Най-скъпата предизборна кампания е на ПП-ДБ, а най-евтината – на ИТН. Предизборната кампания на местните избори през октомври 2023 г. на "Продължаваме промяната – Демократична България" е била най-скъпата - общо 1 686 366 млн. лв.“, допълва той в гневен пост във Фейсбук.

А откъде са парите, които ПП-тата наричат любовно „кеша“, „милиони“ и „пари в торби“? От записите се чуват както вече изброените по-горе податки за рекет на скъпоплатени мениджъри и „дарения от приятели“, така и намеци за пари от корупционни сделки. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира записите пред част от актива на партията дори се усъмни, че става въпрос за пране на пари и купуване на избори. Разбира се, всички тези съмнения не са безпочвени и напомнят на вече гледани скандали с участието на ПП-тата.

Например случая, в който се оказа, че мениджъри в разследваната като криптопирамида NEXO се оказа, че са дарявали точно половината от заплатите си по изборите през 2022 г. и така са осигурили на другите от коалицията (известна още като стартъпа на олигарха Иво Прокопиев) ДБ близо 90% от даренията декларирани пред Сметната палата за кампанията. Тук е моментът да се припомни, че първи за изграждане на партиен модел по примера на финансовите пирамиди заговори не друг, а лично съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

В стенограмите от АРГОгейт от тайни срещи през 2016 г. на две столични локации между Прокопиев и негови приближени политици, журналисти и НПО активисти, които показаха за първи път наяве симбиозата на играчи в медиите, НПО сектора и партийната сцена в полза на олигархията, при обсъжданията как да се структурира „Да, България“ и кого РБ да издигне за кандидат за президент Христо Иванов даде именно този модел за пример.

„Тази общност от 300 да нарасне до 3000 души. Бихме могли да ползваме модел, всеки от тези 300 би могъл да се включи. Ще забележите, че това е моделът на финансовите пирамиди“. По-пророческо самопризнание от този цитат трудно може да се намери в съвременната политика.

Впрочем още един любопитен факт – Пламен Бобоков беше заснет преди две години да качва в джипа си, паркиран до парламента именно Христо Иванов. Тогава партийният лидер излезе с обяснение, че двамата си говорили за… нумизматика.

Месеци по-късно пък името на Бобоков изплува и от други записи – на тях беше хваната мрежа от крими-играчи като покойния вече Красимир Каменов – Къро, журналисти от близките до Прокопиев и банкера-беглец Цветан Василев Bird и други, които готвят редица от медийни злепоставяния на магистрати и висши полицаи, за да се отърват от наказателно преследване. В тях се чува и твърдението на Къро: „Ако случайно нещо стане пак идват ония идиоти, моите. ПП-то и ДБ-то. Те са идиоти. Те ще го разкъсат. Малко са непохватни де…“.

Всъщност мнението на Къро се споделя и от бившата пиарка на ПП Диана Дамянова, която написа също във Фейсбук: „Тук въобще не /и няма /да коментирам съдържанието на записа, освен единствено, че трябва да си идиот, за да не чуваш, че е правен вътре в помещението и че добре са записани хората, които са по-близко до „устройството”. Така че тезата за службите някак няма да върви. Но мисълта ми беше, че изпирания правим всякакви“.

Истината е, че когато си стартирал с идеята да си просто един стартъп в политиката – за обслужване на олигархични цели и за опоскване на държавата, няма какво друго да се очаква освен поведение точно в стил „Кой ще ни даде пари?“. Или както сами признаха в един друг партиен запис: „За 4 г. ще опаткаме ситуацията и всеки ще си отиде на острова в Тихия океан“. Остана да чакаме скоро да се насочат към острова, преди да са оглозгали държавата до кокал.