Кирил Петков каза ще врътне ли България кранчето на руските петрол и газ ВИДЕО

За съжаление, единственото, с което може да подпомогнем Украйна, е хуманитарна помощ, посочи премиерът

За газа и петрола няма да се вкарват засега мерки. В момента няма решение на ЕС, само се дискутира, но засега има доста страни, където се дискутира. Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на народното събрание.

"Нашата позиция – изцяло подкрепа на Украйна, изцяло сме за това, че една чужда държава не може да напада друга, работим с ЕС за икономическите мерки да бъдат с голяма сила, но неща, които не може да си позволим е ограничаване на вноса на петрол и газ", уточни премиерът.

"Ние в този момент бихме имали огромно затруднение, ако се вземе другото решение. Нека не звучим като меки съюзници в ЕС, но тази мярка не може да си я позволим", каза още Петков.

Той коментира и отношенията с Гърция и тръбопровода. "Аз продължавам да си комуникирам всяка седмица с Кириакос Мицотакис, докато нямаме истинска диверсификация. По принцип не е хубаво да имаш един доставчик, а в тази обстановка още повече", каза Петков. 

По повод това дали европейски войски ще ходят в Украйна, Петков заяви: "Нека успокоя всички, които се страхуват по тази тема. Няма европейска държава, която да изпраща войски където и да е в Украйна. За съжаление, единственото, с което може да подпомогнем Украйна, е хуманитарна помощ“, посочи Петков.

По повод критиките от опозицията, Петков заяви, че тя от първия ден работи да има ново правителство. По думите му властта работи за разкриване на корупцията, от която са част и опонентите му.

"Те наистина нямат време да действат, за да не се стигне до възмездие и съд", завърши той.