След като е бил помолен от Кирил Петков и Асен Василев да помогне в изготвянето на програма за сфера образование, професор Николай Денков рязко спрял да се чува с тандема, и няма до този момент водени разговори, че той ще участва в четворната коалиция. Това заяви проф. Николай Денков за "Деня започва" по БНТ.

"Не знам дали ще бъда министър. Не съм се чувал с Кирил Петков и Асен Василев от 10 дни" - така професор Денков уточни дали ще продължи да бъде министър.

Експертните му качества и познания в образованието са оценени от съпредседателите на "Продължаваме промяната", но със започването на коалиционните преговори и липсата на тестове за връщане на учениците в клас, телефонните обаждания секнали.

Професор Денков не приема и министерството на здравеопазването и Стойчо Кацаров да хвърлят вина, че учениците не се завърнаха в клас на образователното ведомство.

"Ние трябва да оправим отношенията между институциите и да не правим нещата от днеска за утре. Тестове има казват от МЗ, но при нас ги няма, и се оказвам лошото ченге" - така Денков разкри за напрежението между двете министерства.

Като експерт в образованието министърът изрази позиция, че учебната година трябва да започва на 01 септември. По неговите думи нашите ученици тръгват най-късно на школо в Европа. Ранното тръгване ще даде опция и за повече ваканция и упражнения върху вече преподадения материал.

На този етап учебната година няма да бъде удължавана, но ако има вълна през 2022, риск съществува учениците да са в клас и през лятото - заяви още проф. Николай Денков.